Кропивницькому для початку опалювального сезону не вистачає 25 мільйонів гривень

25 мільйонів гривень не вистачає кропивницькому комунальному підприємству ”Теплоенергетик” для початку опалювального сезону в місті.

За словами директора підприємства Олександра Чельника, гроші потрібні для передплати за газ Національній компанії ”Нафтогаз України”, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

За словами Олександра Чельника, щомісяця міська рада виділяє ”Теплоенергетику” вісім мільйонів гривень на ремонт обладнання котелень та тепломереж. Про модернізацію, сказав, мова нині не йде, рахунки підприємства арештовані через борг ”Нафтогазу України”:

”840 мільйонів гривень. Це з пенями і штрафами. Крім того, населення боргує нам за надані послуги різного періоду і часу в межах 140 мільйонів гривень. Бюджетні установи ще мають невеличкий, порівняно невеличкий, борг. Це, сукупно, державний і міський бюджет. Винні в межах 12 мільйонів гривень”.

Директор ”Теплоенергетика” сказав, що згідно угоди з ”Нафтогазом” підприємство має наперед заплатити за газ, який використають для опалення. На це, а також оплату за спожитий газ, з його слів, потрібно, мінімум, 132 мільйона гривень щомісяця:

”Таких грошей у підприємства немає. Заявляю про це відверто, свідомо і відповідально. Тому що населення наперед не сплачує. Для того, щоб зробити попередню оплату, нам хтось має надати ці гроші”.

Олександр Чельник додав, що розраховує на фінансову підтримку міської ради для закупівлі газу. 25 мільйонів гривень не вистачає на перший платіж ”Нафтогазу”.

Начальник міського управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко сказав, що в бюджеті міста передбачили гроші для підтримки ”Теплоенергетика”:

”Ми розуміємо, що вони стають, фактично, заручниками ситуації: населення винне гроші, разом з цим державний бюджет не компенсує різницю в тарифах”.

Віктор Кухаренко сказав, що опалювальний сезон у Кропивницькому почнеться вчасно. Нині обраховують суму, яку виділять з міського бюджету „Теплоенергетику” для закупівлі газу. Одним із варіантів допомоги підприємству бачить співпрацю з Агентством США з міжнародного розвитку, яке стане партнером міської ради:

”15 вересня до нас приїжджають наші партнери з USAID. Вже визначили переможця з розробки схеми теплопостачання для міста Кропивницький. Ми їх зустрінемо і проведемо робочу нараду щодо схеми теплопостачання”.

За словами Олександра Чельника, опалювальний сезон розпочнуть, коли температура повітря три дні поспіль буде нижчою за вісім градусів тепла.