Кіровоградська облрада просить Президента, ВР і Кабмін вплинути на ситуацію з розрахунками НСЗУ за пакетами медпослуг

Депутати Кіровоградської обласної ради звернулися до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів із проханням вплинути на ситуацію з розрахунками Національної служби здоров‘я України за пакетами медичних послуг за договорами медичних гарантій з комунальними закладами.

Таке рішення обранці прийняли на на сесійному засіданні сьогодні, 17 вересня, інформують Новини Кіровоградщини.

Передумовою звернення стали додаткові угоди від Національної служби здоров’я України, які передбачають зменшення обсягів фінансування медзакладам за надані медичні послуги.

«Недоотримання фінансування лікувальними закладами ставить під загрозу отримання жителями Кіровоградщини якісної, доступної та своєчасної спеціалізованої медичної допомоги», — наголошується у тексті звернення.

Голова обласної ради Сергій Шульга підкреслив, що категорично проти рішень керівників закладів, які вбачають економічну доцільність у скорочені працівників.

«Обласна рада працює над тим, щоб не допустити економії фінансового ресурсу ціною лікарського і молодшого медичного кадрового складу або ж за рахунок платних послуг і перекладання на плечі пацієнтів. Водночас і обласний бюджет не може взяти на себе додаткове та позапланове фінансове навантаження. Ми звертаємося до Кабінету Міністрів невідкладно відреагувати. І ця проблема стосується не лише Кіровоградської області – всіх регіонів», — зауважив він.

Водночас Сергій Шульга запропонував доповнити перелік адресатів звернення.

«Оскільки питання має значну соціальну вагу, пропоную до тексту внести зміни, доповнивши перелік, кому адресуємо звернення, наступними словами: «Президентові України, Верховній Раді України та обласним радам», — сказав під час сесії голова Кіровоградської обласної ради.

Також у зверненні депутати закликають встановити зрозумілі формули розрахунку вартості послуг у контексті договорів НСЗУ та медичних закладів.

«Обласна рада порушує клопотання встановити для комунальних некомерційних підприємств справедливу вартість медичних послуг, зрозумілі формули та розрахунки, єдині правила оплати за надані медичні послуги», — йдеться у тексті.

Як уже повідомлялося, обласна рада пленарному засіданні звернулася до Кабінету Міністрів України щодо необхідності встановлення доплати за вислугу років працівникам філармоній і концертних організацій.