Стало відомо, чому поліція не дає фермеру з Кіровоградщини збирати урожай

Поліція перешкоджає фермеру з Кропивницького району Олексію Маляренку збирати урожай пшениці з поля, бо Держгеокадастр не поновив його договір оренди на землю.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Фермер говорить – має рішення Господарського суду про те, що Дрежгеокадастр не має права припиняти право оренди цих земельних ділянок.

На поле біля села Підгайці Кропивницького району збирати урожай пшениці приїхав комбайн. За 20 хвилин його зупинили двоє чоловіків. Представились поліцейськими. Що роблять на полі, говорити відмовились.

Роботу комбайнів на цьому полі поліція блокує не вперше, розповідає представник фермера Микола Довженко. Така ж ситуація сталась 27 липня.

«Ми виїхали збирати врожай, – розповів Микола Довженко, – приїхала поліція. Поліція звернулася в суд з клопотанням про арешт цього майна. Але суд їм відмовив і ми виїхали продовжувати роботу. Однак, знову приїхала поліція та заблокувала роботу».

Через перешкоджання не можуть вчасно зібрати врожай:

«Цю пшеницю потрібно було скосити близько двох чи трьох тижнів тому. Врожай гине, пшениця чорніє, втрачає свої якісні властивості».

У 2009 році фермер Олексій Маляренко взяв в оренду поле площею 103 гектари. Термін оренди закінчився в 2019 році, після цього він намагався продовжити його. В управлінні Держегокадастру області фермеру відмовили.

«Існує така правова процедура, – говорить Микола Довженко, – що орендар має переважне право на продовження нового договору про оренду землі. Але Держгеокадастр відмовив. Орендар, використовуючи своє законне право, звернувся до Господарського суду. Судом були винесені ухвали, які закріпляють за власником поля те, що Дрежгеокадастр не має права припиняти право оренди цих земельних ділянок, а також право будь-яким чином перешкоджати користування цими земельними ділянками».

В обласному управлінні Держгеокадастру прокоментували причини відмови.

«Відповідно до Податкового кодексу України, управління запропонувало орендарю переглянути розмір орендної плати з урахуванням вищезазначеного договору оренди землі у розмірі 12 відсотків. Орендар не погодився та заперечив умови. Як наслідок, управління не продовжило з орендарем Маляренком договір оренди на зазначену земельну ділянку та ухвалило наказ від 30 жовтня 2019 року «Про припинення права оренди земельної ділянки». Натепер рішенням Господарського суду на нерухоме майно накладена заборона».

Якщо оренда ділянки закінчилася, фермер не має права засаджувати ділянку, пояснив юрист Юрій Деркаченко:

«Як показано на публічній кадастровій карті, особа втратила право обробляти цю земельну ділянку. Дуже часто такі трапляються ситуації, що особи вважають, що вони користуються цією земельною ділянкою, але насправді вони не мають права цього робити. Тому що договір або закінчився, або втрачається право користуватися цією земельною ділянкою».

Фермеру оголосили підозру за статтею «Самовільне зайняття земельної ділянки».

«Це карається штрафом від 229 400 до 344 100 гривень, або арештом на термін до 6 місяців», – розповів заступник начальника Знам’янського відділу поліції Сергій Стешенко.

Представник фермера каже: оскаржуватимуть дії поліції та Держгеокадастру в суді.