Підпали та забруднення води: 3 сміттєзвалища Кіровоградщини увійшли до переліку найпроблемніших в Україні

На жодному з чотирьохсот сміттєзвалищ Кіровоградської області не дотримуються правил облаштування та утримання.

Такий висновок начальниці відділу екологічної інспекції Придніпровського округу Любові Нех, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Найпроблемніші сміттєзвалища — в Кропивницькому, Знам’янці та Олександрії.

Сміттєзвалище площею 3,5 гектари знаходиться за 10 кілометрів від Олександрії. Щодня відходи сюди привозять понад 30 сміттєзбиральних автомобілів, розповів директор товариства «Екотранссервіс-21» Олександр Цибуленко. Він взяв в оренду цей полігон два тижні тому:

«Фактично, в’їзду на полігон не було. За тиждень ми змогли зробити під’їзну дорогу, зараз ми приймаємо машини».

Каже, з комунальними підприємствами – їх в місті 10 – уклали договір на вивезення сміття:

«На жаль, ні сортувальної лінії, ні заводу по переробці сміття тут зараз немає. Але ми над цим працюємо, є проєкт, інвестиційна програма, у нас зараз ведуться переговори стосовно заводу. Не хочу забігати наперед, але думаю, що це реально».

З 400 сміттєзвалищ в області найпроблемніших три – крім олександрійського – в Знам’янці та в Кропивницькому, каже Любов Нех. Пояснює, чому:

«Відсутні спостережні свердловини, відсутні огорожі, сміття складується за межами сміттєзвалища. Часто бувають підпали на цих сміттєзвалищах, а найосновніше – відсутні системи захисту ґрунтових вод і системи знешкодження та видалення фільтратів, які утворюються від сміттєзвалища, які потім можуть забруднювати підземні води».

Посадовиця вважає: полігони для сміття треба реконструювати:

рганам місцевого самоврядування потрібно задумуватися, яким чином. Сміттєзвалища треба обладнати системами захисту ґрунтових вод, видалення та знешкодження біогазу та фільтрату».