На Кіровоградщині браконьєри вбили родину лебедів

На річці Бешка в Новій Празі Олександрійського району Кіровоградської області невідомі постріляли лебедів.

Про це повідомляють Нoвини Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

У поліції підозрюваних немає, розповів начальник Олександрійського райвідділу поліції Володимир Хвостов.

Правоохоронці поліції виїхали на місце події, поспілкувались зі свідками, говорить він:

«З’ясували, що це сталось на річці Бешка, неподалік мосту. Три тіла ми знайшли. Це незаконне полювання».

Штраф, передбачений за таке полювання — від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 114 700 до 229 400 гривень), або громадські роботи від 60 до 240 годин, або обмеження волі до трьох років з конфіскацією знарядь полювання, сказав начальник райвідділу.

Фотографії загиблих птахів у соцмережі виклав житель району. Називати своє прізвище та спілкуватись на камеру він не захотів. Розповів, що на березі лежать два лебеді, в річці – їх десятки померлих.

Секретар селищної ради Василь Гейко каже, про загибель лебедів не знали:

«Ніхто не звертався, ніхто не говорив, повідомлень не було, скарг не було. Там невелика кількість, наскільки я розумію, буде проведене слідство. Після того, як буде дозвіл, що можна прибирати, ми організуємо прибирання».

Петро Глущенко живе поруч річки. Про вбитих лебедів не знав. Розповів, тут жила лебедина родина — двоє дорослих та шестеро молодих птахів.

7 серпня в області відкpили сезoн пoлювання на пеpнату дичину, розповів заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Середюк. Ніяких звернень щодо полювання на лебедів, браконьєрства інформації не надходило.
Олег Середюк говорить, що лебідь-шипун не внесений до Червоної книги України:

«Відповідальність не буде меншою. Шкода, передбачена за лебедя-шипуна, складає 4 тисячі гривень, стаття 85 Адміністративного кодексу України передбачає адміністративне стягнення від 102 до 1020 гривень. Якщо це буде повторне порушення правил полювання, то від 1020 до 2040 гривень. Може бути і передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до статті 248 Кримінального кодексу України".

Мертвих лебедів поліція забрала на експертизу.