У підлітка з Кіровоградщини підозрюють лептоспіроз

Симптоми захворювання на лептоспіроз лікарі виявили у 15-річного жителя з Петрівської територіальної громади Олександрійського району.

Про це Нoвинам Кірoвoградщини розповіла головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

За її словами, це перший випадок у 2021 році.

За словами Надії Оперчук, напередодні хлопець купався у річці Інгулець, що у селищі Петровому та пошкодив шкіру на лівій нозі. Нині він проходить обстеження та отримує лікування.

Наступні аналізи у хворого візьмуть 15 та 16 липня:

«Сироватка крові на лептоспіроз досліджується через 7-10 днів. Якщо у хлопця буде зростання титру крові у чотири рази, тоді будемо говорити про діагноз – лептоспіроз».

Надія Оперчук пояснила як можна захворіти на лептоспіроз:

«Під час купання у заражених водоймах, а також при контакті із інфікованими тваринами. В організм людини бактерія лептоспірозу найчастіше потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, чи слизові оболонки очей, ніс, рот. Збудники інфекції потрапляють у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів».

Каже: без лікування, лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, запалення мембрани навколо головного і спинного мозку чи навіть смерті.

Лікарка говорить, лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип. До того ж, іноді це захворювання може протікати безсимптомно.