У Кропивницькому в Інгулі рівень кишкової палички перевищує норму у 300 разів

У Кропивницькому в річці Інгул рівень кишкової палички перевищує норму у 300 разів, у річці Сугоклія – у понад пів сотні.

Такі результати перевірки озвучила представниця обласного центру контролю та профілактики хвороб Катерина Деривінська, повідомляють Нoвини Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

У річка Сугоклія, поруч з міським садом у Кропивницькому, рівень кишкової палички у воді перевищує норму у 56 разів. Катерина Деривінська каже: купатись у річці не можна, табличок про заборону немає:

«Якщо у цій воді перевищення кишкової палички, то це може викликати такі захворювання як: розлади кишкового тракту та діарею. Особливо небезпечне таке купання для дітей, тому що вони при купанні можуть ковтати воду. Треба розмістити таблички «Купатись заборонено»».

На пляжах річки Інгул в мікрорайонах Ковалівка та Новомиколаївка рівень кишкової палички перевищує норму в 300 разів:

«Це місце масового купання наших містян, людям немає значення, чи це офіційний пляж, чи це просто місце для купання. Навколо пляжу розміщена забудова, тут немає каналізації, люди користуються надвірними туалетами, які часто водопроникні. При сильних дощах та зливах, які в нас були цього року, вода з полів також може змиватися і потрапляти сюди».

Поруч база відпочинку з платним входом на територію, на паркані напис «Купатись заборонено». На березі річки Інгул в мікрорайоні Ковалівка табличок про заборону купатись немає.

«Я поруч живу і тут купаюсь завжди. Дивлячись на те, як тут відпочивають люди, то можна не боятись. Якби було дуже багато кишкової палички, то нас, мабуть, би звідси вигнали. Вода не дуже чиста, але така більш-менш тепла, можна поплавати», – сказала кропивничанка Олена Марус.

Працівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Кропивницької міськради Олександр Безеда говорить: знаки «Купатися заборонено» біля річок цьогоріч встановлювали двічі:

«Щороку з початком купального сезону працівники нашого відділу встановлюють таблички «Купатись заборонено» у місцях несанкціонованого відпочинку людей, бо на території міста офіційних пляжів немає. Ми ставимо таблички і відразу фотографуємо, бо як показує практика – довго вони не стоять. День-два і їх знімають, а ми періодично їх відновлюємо».

Додає: встановлять таблички до кінця цього тижня.