У Долинській ЦРЛ закривають пологове відділення

У Долинській центральній лікарні в Кіровоградській області закривають пологове відділення.

Про це розповіла розповіла директорка медзакладу Галина Григоренко, інформують Нoвини Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

Пологове відділення працюватиме до кінця серпня 2021 року.

На зарплату працівникам до кінця року не вистачає майже 5,5 мільйонів гривень. Через це за пів року скоротили 77 працівників, до кінця року планують звільнити ще 45 людей.

Лікарка Валентина Новосел працює в пологовому відділенні 23 роки. Розповіла, що воно розраховане на 10 породіль. Народжувати сюди приїжджали жінки з пів сотні сіл. З початку 2021 року тут народилися 70 дітей, торік – 172. У відділенні працюють 2 лікарів, 13 акушерок і медсестер:

«Відділення обладнане необхідною апаратурою, є сучасні сповивальні столики з дихальною апаратурою. Обладнана операційна. Але реформа повернулася до нас спиною, бракує грошей на утримання відділення».

Зі слів лікарки, у червні, за 2 місяці до прогнозованого закриття відділення, працівники отримали попередження.

В березні 2021 року закрили гінекологічне відділення лікарні, 10 працівниць звільнили 25 червня – розповіла Алла Бодрух, додавши, що працювала медсестрою у відділенні 14 років:

«Спочатку усіх перевели у неврологічне відділення. Ще через півтора місяця нас перевели в інфекційне відділення. І всіх нас звільнили, як співробітників неврологічного відділення. Мені 55 років, до пенсії залишилось 5 років. Я ніде не можу влаштуватися на роботу».

За півтора роки в лікарні скоротили 119 працівників, до кінця 2021 року звільнять ще 45. Працювати залишаться 225 людей.

Національна служба здоров’я не забезпечує заробітною платою працівників лікарні, сказала головна лікарка. З її слів, 1 квітня 2021 року лікарня заключила зі службою контракти на 6 пакетів послуг на суму 1 мільйон 788 тисяч 83 гривні:

«Цих грошей не вистачає. Це забезпечує 74% заробітної плати. Заборгованість по зарплаті – 1 мільйон 700 тисяч гривень».

Тимчасова виконувачка обов’язків заступника голови Національної служби здоров’я Олена Бойко розповіла, що лікарня не подавала пропозицію на те, щоб отримати контракт на пологовий пакет:

«Вони подавали пропозиції на пакет ведення вагітності в амбулаторних умовах, але договір не підписали через невідповідність вимогам. Лікар ультразвукової діагностики, який там працює, не має сертифікату про проходження спеціального тематичного курсу з пренатальної діагностики. Керівника попередили про повторне оголошення на цей пакет, але цього лікаря на курси не відправили».