У центрі Кропивницького на голови перехожих падають шматки штукатурки та каміння

У центрі Кропивницького з балкона на голови перехожим сипляться шматки штукатурки, на тротуар падає каміння.

Про це повідомляють Нoвини Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

Стан балкону незадовільний, але не аварійний – такий висновок майстрині житлово-експлуатаційної організації №2, що обслуговує будинок, Ольги Резніченко.

Балкон розташований у двоповерхівці на перехресті вулиць Чорновола та Єгорова. Будинку 74 роки. Попереджувальної стрічки під балконом немає.

Справжня небезпека для життя, вважає перехожа Тетяна Петер:

«Як правило, я дивлюсь, бо знаю, в якому стані балкони, не хочеться стати жертвою цих уламків. А є люди, які не дивляться, поспішають, йдуть з малими дітьми».

Будинок обслуговує житлово-експлуатаційна організація №2. Майстриня Ольга Резніченко говорить, що балкон не в аварійному стані, облущується штукатурне покриття:

«Мешканці виходять на балкон, він не перекошений, не хитається, не обвалюється. Там немає щілин, він не відходить від стіни. Даний балкон знаходиться в незадовільному стані. Це те, що може дати заключення ЖЕО №2».

Головна інженерка Ольга Вдовиченко зачитала акт весняного огляду цього будинку:

«Балкон квартири №8 знаходиться в незадовільному стані, мешканцям квартири надано попередження про необхідність привести його до належного стану. До переліку послуг ремонт балконів не входить».

Аби прибрати шматки штукатурки, яка відпала, житлово-експлуатаційна організація найняла автовишку. Заступниця начальниці житлово-експлуатаційної організації Раїса Зусь каже: це для того, щоб не було аварійних ситуацій для проходу пішоходів:

«Надалі роботи залежать від власника квартири».

Власник квартири Анатолій Каченюк вважає, що ремонтувати балкон має житлово-експлуатаційна організація:

«Я за свою площу оплачую 300 гривень на місяць. За що я плачу? Це найобідраніший будинок кварталу. В мене поки немає грошей на ремонт балкона. Будуть можливості, я зроблю».

Юрист Юрій Деркаченко сказав, що відповідальний за ремонт балкону власник квартири:

«Згідно цивільного кодексу, відповідальність за утримання, належний стан, вигляд балкону саме на власнику або співвласнику. Ми маємо право власності на користування, використання, утримування, але ми маємо ще і певні обов’язки. Це екологічна безпека, утримання в належному стані тих же фасадів будинків, балконів».