Під Кропивницьким перевірили популярний серед жителів обласного центру пляж

У Катеринівці Кропивницького району перевірили воду у ставку та пісок на наявність збудників хвороб.

Про це повідомляють Нoвинам Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

Проби води і піску відібрали для досліджень минулого тижня, розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю і профілактики хвороб Микола Молодченко.

У воді шукали збудника холери. Лікар розповів, що це кишкова інфекція:

«Дуже серйозне захворювання, дуже тяжко протікає. Збудник виділяється з випорожненнями захворілих або носіїв, потрапляє в навколишнє середовище, в тому числі і в воду».

Проби піску досліджували на яйця гельмінтів:

«Гельмінти – це паразити, які викликають захворювання і у людей, і у тварин, – розповів лікар. – Якщо діти будуть гратися у пісочниці, чи на пляжі, то на руки можуть потрапити яйця гельмінтів. Вони через руки потрапляють у рот, кишково-шлунковий тракт, і можуть виникати паразитарні захворювання».

Досліджували відібрані проби у лабораторії обласного центру контролю і профілактики хвороб у Кропивницькому. Про результати розповіла лікарка-епідеміологиня Тетяна Колодіна:

«Всі аналізи виявились негативними, – говорить лікарка. – Але, як пляж, ми його не досліджували, бо пляж цей несанкціонований, його треба досліджувати на наявність кліщів».

Тетяна Колодіна говорить, що виявили випадок захворювання бореліозом. Припускають, що зараження відбулося на пляжі в Катеринівці:

«Провели дослідження і оскільки стояла спекотна погода, кліщів на той час ми не знайшли, бо тоді активність кліщів спадає».

Офіційного пляжу в Катеринівці немає, розповіла Суспільному сільська голова Тетяна Пучка. Місця біля водойм у селі стихійні і не облаштовані для відпочинку.