Шахтарі Кіровоградщини отримали кошти, але ситуація на СхідГЗК надзвичайно складна

ДП «СхідГЗК» продовжує шукати шляхи виходу з кризової ситуації.

Про це йдеться на facebook-стoрінці державного підприємства, інформують Новини Кіровоградщини.

Попри усі труднощі травнева виробнича програма колективом ДП «СхідГЗК» була виконана. Відповідно до умов додаткової угоди з ДП «НАЕК «Енергоатом» 10 червня було відвантажено 57 тонн уранового оксидного концентрату. Черговий авансовий платіж, на який СхідГЗК очікував з 11 червня, надійшов 15 числа.

«Нагадаємо, що суми авансових платежів, передбачені додатковою угодою до договору між ДП «СхідГЗК» та ДП «НАЕК «Енергоатом», не покривають поточних витрат комбінату на забезпечення виробництва та виплату заробітної плати в повному обсязі», — йдеться у повідомленні.

На підприємстві зазначають: затримка у виплаті зарплати викликає соціальну напругу в колективі. 15 червня частина працівників не спустилася в шахту. Також гірники вдалися до акції протесту, перекривши рух на двох трасах державного значення в районі с. Бережинка та пгт Смоліне. Наступного дня за ініціативи НПГУ гірники вирушили до Києва, щоб в урядовому кварталі заявити про свої вимоги щодо державної підтримки підприємства. Під будівлею Офісу Президента України мітингувальники оголосили про безстрокову акцію протесту до затвердження на законодавчому рівні підтримки урановидобувних шахт, гарантії сталої роботи ДП «СхідГЗК».

Напередодні цих подій, 14 червня, у Міністерстві енергетики було проведено чергову планову робочу нараду під головуванням першого заступника міністра Ю. Власенка за участю представників ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «СхідГЗК» і галузевих профспілок. На нараді Ю. Власенко акцентував увагу на необхідності у першу чергу розрахуватися з працівниками комбінату по заробітній платі (що і було зроблено).

«Що маємо у результаті? 15 червня підприємство повністю розрахувалося з працівниками по заробітній платі. Це тимчасово зняло соціальну напругу, але разом з тим погіршило фінансову ситуацію на підприємстві, майже позбавило його обігових коштів та поставило під загрозу виконання виробничої програми червня», — наголошують у СхідГЗК.

Станом на 17 червня три шахти працюють у штатному режимі, на ГМЗ та СКЦ ведуться планово-попереджувальні ремонти. Гірники продовжують безстрокову акцію протесту у Києві. Керівництво ДП «СхідГЗК» разом із Міністерством енергетики шукають нові шляхи виходу з кризової фінансової ситуації та ресурси для виконання виробничої програми і запобігання зупинки підприємства.