Підземелля у центрі Кропивницького може обвалитися в будь-який момент

Майже 100-метрове підземелля під Центральним сквером у Кропивницькому руйнується і може обвалитися в будь-який момент.

Про це розповів керівник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко, повідомляють Нoвини Кірoвoградщини з посиланням на Суспільне.

Він спустився у підземелля і показав, який вигляд воно має нині. Мова йде про підвал під будинком, який був розташовний на вулиці Гоголя до кінця 60-х років минулого століття.

«Ми знаходимось в одному з історичних підвальних просторів колишнього будинку родини Барських. Це та частина будинку, яка проіснувала до кінця 60-х років, і десь у 1968—1969 році була зруйнована, і на її місці зверху розширили Центральний сквер», – розповів Сергій Коваленко.

Долівка у підвалі викладена бруківкою. На ній – мул, дошки, уламки цегли. Площа підвалу – майже 100 метрів. Висота – 2,5 метри. На стінах сліди від води.

«Десь максимально на висоті 1,7 метра спостерігаються сліди від води. Нині є сантиметрів 30-40» – каже Коваленко.

У воді плавають пластикові пляшки і сміття. Від вологи і часу руйнуються стіни:

«У бутовій кладці ми бачимо просідання, тріщини. Відповідно, що це потягне за собою і верхівку перекриття цього склепіння, яке теж вимощене з цегли. Немає вже тут вапняного розчину, який його зміцнював».

Отвори від вікон закладені:

«В свій час це були отвори цього підвального цокольного приміщення для того, щоб відбувалося конденсування повітря. Їх заложили, щоб сюди не потрапляли всі охочі екстриму».

Сергій Коваленко вважає – ділянка небезпечна:

«Жвавий прохід у центрі міста, зупинка громадського транспорту. Над нами центральний сквер, де перебуває маса людей».

Стан цього приміщення Сергій Коваленко називає «історично забутим»:

«Воно болюче – це питання, бо у кожного багато думок, але залишати його в такому стані — це небезпечно. Ми не можемо щоквартально сюди спускатися, досліджувати, обстежувати, пірнати чи плавати, і підтверджувати, що рівень води є, це не придумане, він сталий і піднімається».

Центральний сквер Кропивницького з’явився у 70-х роках минулого століття після того, як тут зруйнували залишки житлового кварталу. У середині 40-х, під час звільнення міста від нацистських загарбників, частина будинків була зруйнована до частини, де нині знаходяться центральні сходи у сквер. У 1969 році, за рішенням тієї влади, будинок був зруйнований і розташований сквер Центральний.

Рішення, що робити з цією територію, міська рада поки не ухвалила, говорить Сергій Коваленко.