На Кіровоградщині збереглася 165-річна дерев’яна церква

У селі Бірки Кропивницького району збереглась і діє дерев’яна церква, якій 165 років.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Спочатку церква була в лісі. Через півтори сотні років її перенесли в інше місце, розповів краєзнавець Василь Білошапка.

«Це одна із найдавніших церков Олександрівщини, пам'ятка архітектури місцевого значення, яка стоїть на цьому місці з 1856 року. Унікальна тим, що вона дерев’яна. Зазвичай, дерев’яна церква стоїть до 100 років, максимум, – розповів про Свято-Миколаївський храм настоятель отець Володимир. – Вона там стояла 200 з чимось років і її перенесли на це місце, перебудувавши, перенесли деякі конструкції. Фактично храм був збудований по проєкту Свято-Михайлівського храму, побудованого Богданом Хмельницьким в селі Суботів, де він поховав свого сина Томаша».

Під час будівництва повністю зберегли первозданний вигляд храму. У 1933 році храм хотіли розібрати та його вдалося зберегти, розповідає настоятель:

«Самий мудрий був комірник, він завіз сюди зернове збіжжя. Висипавши, мішки він забрав, а збіжжя лишилося в храмі. Ікони заховали під підлогу храму. Коли прийшли розбирати храм, мав початися дощ, але ж зерно залишалося і так храм лишився в колгоспі, як комора. У 1947 році був відкритий як храм».

У храмі відтворили інтер’єр та встановили дерев’яний різьблений іконостас. У храмі є старовинні ікони, більшість із них – Святителя Миколая.

Із західного боку до будівлі прилягає триярусна дзвіниця. Найбільший дзвін важить 600 кілограмів, він виготовлений у 2008 році.