На Кіровоградщині пояснили причини затримки з виплатою лікарняних

Жителям Кіровоградської області на півтора місяці затримують виплати лікарняних.

Через недостатню кількість грошей у Фонді соціального страхування, борг складає майже 23 мільйони гривень, розповів начальник обласного управління Фонду Олександр Діхтяр, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

З його слів, кількість людей, які йдуть на лікарняні, збільшилась, надходження від сплати єдиного соціального внеску до Фонду, який сплачують підприємці, навпаки — зменшились.

За інформацією Олександра Діхтяра, 2021 року в області працездатність через хвороби втратили вдвічі більше людей ніж 2020-го:

«Минулого року до нас звернулись більше 51 тисячі жителів області. Цього року – вже більше ніж 23 тисячам людей профінансували лікарняні. Це вже на 40% перевищує факт минулого року. У зв’язку з коронавірусом у нас значно зросли витрати».

Начальник облуправління Фонду соцстрахування пояснив: серед причин затримок виплат – і відстрочення сплати єдиного соцвнеску, і зупинка або ліквідація підприємств, і скорочення робочих місць, і зменшення фонду оплати праці:

«Вона (затримка – ред.) пов’язана з тим, що потреба в грошах на виплати дещо перевищує надходження від частки єдиного соціального внеску, яка надходить до бюджету Фонду. Тому зараз існує певний розрив. Заборгованість складає близько 23 мільйонів. На сьогоднішній день (6 травня – ред.) ми профінансували лікарняні, видані по 17 березня».

Затримки виплат є порушенням законодавства, каже юрист Юрій Деркаченко. Конституція гарантує оплату тимчасової непрацездатності людині або втрату нею працездатності з різних причин. Але визначити суб’єкт, який буде відповідати за несплату лікарняних, з його слів, практично нереально:

«Перші п’ять днів непрацездатності оплачує роботодавець, тому відповідальність держави, тобто Фонду соцстрахування, настає після шостого дня оплати листка непрацездатності. Притягти до відповідальності практично неможливо. Причина – визначити суб’єкта і підстави, через які ці виплати затримувались, практично нереально».

За словами Олександра Діхтяра, нині у комітеті Верховної Ради розглядають законопроєкт, щоб на виплату лікарняних виділили гроші з державного бюджету. Заборгованість виплатять, коли гроші з’являться на рахунках Фонду.