«Велике будівництво»: складовою програми в області стали понад 200 об’єктів

Понад 200 об’єктів у дорожній галузі, освіті, спорті та медицині стали складовою програми «Велике будівництво» на Кіровоградщині у 2020—2021 роках. Про реалізацію програми голові облдержадміністрації Андрію Назаренку звітували керівники напрямків під час апаратної наради сьогодні, 22 березня.

За інформацією директора Агентства місцевих автомобільних доріг області Анатолія Зорькіна, торік агентство здійснило ремонтно-будівельні роботи на 70 об’єктах. Всього відремонтувало 134 кілометри доріг.

«У 2021 році роботи проводитимуться на 38 об’єктах, включаючи шість перехідних із 2020 року. Загальна протяжність 68 км. Це 19 штучних споруд, 14 об’єктів на автомобільних дорогах місцевого значення та 5 об’єктів комунальної власності», – уточнив Анатолій Зорькін.

Він підкреслив, обиралися найбільш значущі об’єкти інфраструктури.

«Наприклад, дороги Кропивницький-Первозванівка-Сасівка та Новоукраїнка-Глодоси є кінцевими для завершення ремонту траси. Також ми завершили виконання ремонтних робіт на двох об’єктах, що перейшли з минулого року. Щойно дозволять погодні умови, розпочнемо роботи на об’єктах, з якими вже укладені договори – таких маємо 18», – додав директор Агентства місцевих автомобільних доріг області.

Як повідомила заступниця начальника Служби автомобільних доріг регіону Жанна Петрович, цього року служба має облаштувати 57 об’єктів.

«За два роки – це сотня об’єктів. Ми виконуємо будівництво, капітальні і поточні ремонти на трасах. Ключові об’єкти минулого року – це ремонт дороги на Кривий ріг і початок реконструкції шляху на Умань. На цей рік для нас завданням номер один є ділянки траси М-30 в межах області, яка з’єднає схід і захід України. Терміни виконання робіт дуже стислі, але до 20 серпня маємо виконати все заплановане. Разом із тим, попри будівництво М-30, є доручення президента зі збереження наших доріг від передчасних руйнувань вантажівками. Для цього в області встановлюються спеціальні автоматичні комплекси «зважування в русі». Всього за два роки таких у нас буде чотири. Два ми встановили торік, ще два – здамо в експлуатацію в наступному», – зазначила Жанна Петрович.

Згідно з даними директора департаменту капітального будівництва та інвестиційної діяльності ОДА Олександра Мільта, будівництво п’ятьох нових відділень екстреної медичної допомоги на завершальному етапі. А от роботи в обласній лікарні ймовірно триватимуть до кінця квітня.

«Процес якісного завершення робіт другий місяць поспіль ускладнюється мінусовою температурою та опадами. Однак, виконавці роблять все, щоб витримати терміни. При цьому питання якості – у пріоритеті. У Добровеличківській лікарні ми готові відкривати відділення вже наступного тижня», – сказав Олександр Мільто.

Він також додав, на цей рік у рамках програми «Велике будівництво» до реалізації заплановані два десятки проектів.

«Це реконструкції та будівництво трьох дитячих садочків – у Знам’янці, Голованівську та Добровеличківці. Це санація школи в Долинській. Це капремонт інфекційного відділення в Олександрійській міській лікарні та реконструкція Новоукраїнської. Це реконструкція бейсбольного стадіону. Також плануємо завершити реставрацію будівлі міського будинку культури в Олександрії і розпочати реконструкцію обласного ДЮЦу. Разом із приймальними відділеннями – це два десятки об’єктів», – уточнив Олександр Мільто.

Очільник Кіровоградщини Андрій Назаренко наголосив, програма «Велике будівництво» – це стратегічна складова розвитку регіону.

«Якщо ми говоримо про медицину, то це насамперед порятунок життів. Завдяки сучасному обладнанню пацієнт, який потрапляє у нове відділення екстреної медичної допомоги, відразу та в одному місці отримує обстеження, діагноз і правильне лікування. Це дозволяє зекономити життєво необхідний час. Друге, це якісна освіта наших дітей – гарні школи, дитсадки, дороги до них. Все в комплексі. І третє, це наш логістичний потенціал», – підкреслив голова облдержадміністрації.