Субсидії отримують 93 тисячі жителів Кіровоградщини

В Кіровоградській області субсидії отримують майже 93 тисячі жителів.

Про це розповіла начальниця обласного відділу департаменту соціального захисту населення Олена Михальченко.

За її словами, після підвищення тарифів з 1 січня виплати субсидії на житлово-комунальні послуги збільшились майже на третину:

«В грудні середній розмір субсидії на домогосподарство був 1260 гривень, в січні – 1980 гривень. Затримок немає, на сьогоднішній день за січень в області все практично виплачено».

Жителям області, які отримують субсидію, за перерахунками звертатися не треба, це зроблять автоматично. Ті люди, які не одержують житлову субсидію, але потребують її, мають звернутися з заявою і декларацією до місцевих відділів соцзахисту.

З 1 січня прийом заяв на всі види державних допомог від жителів районів приймають в об’єднаних територіальних громадах. Від жителів міст області – у центрах надання адміністративних послуг.

Якби не субсидія, всю свою пенсію доводилося б витрачати на оплату комунальних послуг та ліки. Про це розповів пенсіонер з Кропивницького Василь Калакута.

Кропивничанин живе у приватному будинку. Каже – в місяць споживає 150-170 кВт електроенергії, 300-350 кубів газу та 2-3 куби води:

«На оплату комунальних послуг у січні витратив 2 тисячі 800 гривень. Cубсидію на комунальні послуги отримую щомісяця. Якщо у грудні мені нарахували 1800 гривень субсидії, то у січні дали 2400».

Чоловік отримує пенсію 3 тисячі 600 гривень:

«Мені треба в місяць 1000 гривень на ліки. Виживаємо за рахунок шматка землі і тго, що маємо у погребі».