Жителям Кіровоградщини розповіли, як позбавитись постковідного синдрому

страхування лікарів

Коронавірусні симптоми не завжди закінчуються, щойно ПЛР-тест показав негативний результат.

Сімейний лікар амбулаторної загальної практики сімейної медицини Дмитро Корольков розповів, що до 10% людей не можуть позбутися симптомів COVID-19 протягом кількох місяців, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

За словами медика, постковідний синдром – це сукупність симптомів, що виникають після перенесеного коронавірусу і тривають більше трьох тижнів. Каже, за останній місяць до нього звернулися за допомогою більше десяти кропивничан. Всі вони перехворіли на коронавірус, у п'ятьох з них була пневмонія:

«Від постковідних симптомів страждають навіть ті, у кого був легкий перебіг хвороби. Багато моїх знайомих лікарів, які перехворіли на COVID-19, розповідають, що мають порушену концентрацію уваги, їм важко запам’ятовувати інформацію. Деякі пацієнти протягом місяця після перенесеної хвороби не можуть позбутися підвищеної температури, яка щовечора піднімається до 38 градусів. Окрім загальної слабкості і лихоманки пацієнти із постковідом можуть мати й психіатричні проблеми. Двом кропивничанам довелося призначити антидепресанти – у них розпочалася депресія. Я впевнений, постковідний синдром може стати ще однією проблемою для системи охорони здоров’я, адже ми недооцінюємо наслідки перенесеного коронавірусу».

Ігнорувати постковідний синдром лікар не радить. Навіть якщо всі аналізи — і комп’ютерна томографія, і ПЛР-тест — у нормі, все одно потрібно звертатися до сімейного лікаря або інфекціоніста:

«Кожен випадок необхідно розглядати індивідуально, тому що в кожного цей стан виявляється по-різному».

Дмитро Корольков розповів, що стан, із яким стикаються люди після COVID-19, може бути й після інших хвороб. Зокрема, після грипу. І чи матиме його людина, залежить від її імунітету, організму.

«Людям, які мають довготривалий ковід, потрібна фізична реабілітація: легкі дихальні вправи, які покращують кровообіг, прогулянки свіжим повітрям і помірне фізичне навантаження», — розповів Дмитро Корольков.