На Кіровоградщині відновлять стародавню церкву, яка згоріла на Різдво

Дерев’яну церкву, яка згоріла у селі Копанки Маловисківського району Кіровоградської області під час різдвяної служби, відновлять.

Про це розповів староста округу Олег Чумак, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

На відновлення після пожежі треба щонайменше три мільйони гривень, каже Олег Чумак:

«Церква розташована і обслуговує, так сказати, церковну громаду села Гаївка, Копанки і села Полохівка. Кількість жителів проживаючих – близько 500 осіб. Церковна громада нараховує до 50 осіб. На великодні дні, зрозуміло, більше. Головне, що це не буде справа тільки бюджетних перерахувань, чи самої релігійної громади – бо що ж там, 50 осіб, чи спонсорів. Думаю, участь прийме, посильну, кожен громадянин нашої території».

Церква є пам’яткою культурної спадщини, її побудували в 19-му сторіччі, ремонтували торік, розповів священник Максим Мартинов. Він проводив тут богослужіння півтора роки:

«Церква побудована в 1857 році. Особливість її в тому, що вона дерев’яна, незвичайна. Плани – відновити храм. Розбираємо згарище, будемо відновлювати».

Парафіяни під час пожежі виносили ікони, аби врятувати їх від вогню, каже священник.

Церква на цьому місці існувала з часу появи села, розповів краєзнавець Борис Шевченко:

«Коли виникли Копанки, а заснував їх генерал-майор Костянтин Палалов, – він вирішив збудувати церкву. Бо тоді була така практика – якщо слобода мала церкву, то підносився статус поселення на вищий рівень. Він збудував цю церкву, назвав її на честь Костянтина і Олени, ця церква проіснувала 100 років. Коли виникло питання, що її треба якось реконструювати – очевидно, це кінець 19-го століття, жителі вирішили перебудувати і збудували новий храм, дерев’яний. Це 1893 рік. У 20-тому столітті там різні були приміщення – то склад, то ще щось, насправді, в жалюгідному стані вона була. Все змінилося в 90-х роках, коли її відновили».

Заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Василь Штогрін каже, що ймовірна причина загоряння – порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації твердопаливного котла, який розташований в будівлі церкви.