Для жителів Кіровоградщини тариф на розроділ газу зріс одразу на 84%

На 84% збільшилась ціна на послуги розподілу газу для жителів Кіровоградської області з нового року.

Про це розповів директор газопостачальної компанії «НафтоГаз України» Максим Рабінович, з посиланням на Суспільне повідомляють Новини Кіровоградщини.

Ціна на газ зросла на 14 відсотків. Через подорожчання у Кропивницькому планують підвищити тариф на послуги з теплопостачання.

6 гривень 33 копійки за кубічний метр – такою була ціна на газ для споживачів у грудні 2020 року, з січня – збільшилась на 14%.
Максим Рабінович каже: ціна на газ не є регульованою Кабміном України:

«Це ціна, яка залежить від низки індикаторів. Це індикатори ринкові, ціна газу на європейських, світових ринках, з урахуванням, кількості газу, який є у сховищах в Україні, і з урахуванням конкуренції, яка точиться зараз на ринках України. Традиційно в опалювальний сезон ціна газу на ринках зростає. В міжопалювальний сезон – падає».

Тариф на послуги розподілу природного газу з 1 січня зріс з 1 гривні 4 копійок за кубічний метр до 1 гривні 92 копійки. Ці послуги надає компанія «Кіровоградгаз». Чому їх вартість зросла – пояснює комерційний директор Віталій Линник:

«Це потребує придбання додаткового обладнання – газових сигналізаторів, ми хочемо працювати з мережами, хочемо, щоб люди користувалися газом безпечно, це потребує певних витрат. В тариф закладено створення обмінного фонду лічильників для споживачів та включені кошти для ремонту даних лічильників. Така ще стаття витрат, як заробітна плата».

Збільшення у новому році цін на газ, його розподіл, електроенергію та воду вплине на тариф теплопостачання. Планують збільшити на понад 18 гривень за квадратний метр, говорить економістка комунального підприємства «Теплоенергетик» Наталія Красноштан:

«На сьогодні ціна складає 50 гривень 85 копійок. Підприємство перерахувало і подало скоригований тариф до виконкому міської ради. Ціна може підвищитися до 69 гривень за метр квадратний».

Новий тариф на тепло для містян до кінця січня розгляне виконком Кропивницької міськради.