На Кіровоградщині занепадає церква, яку побудували 236 років тому

З плівкою замість вікон, без куполу та дзвіниці стоїть дерев'яна церква у селі Ятрань Новоархангельського району Кіровоградської області.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Церкві 236 років. Місцева краєзнавчиня Наталія Поліщук називає церкву «пам'ятником людської байдужості». Вона є архітектурною пам'яткою місцевого значення, але не знаходиться ні на чиєму балансі.

Церквою опікуються місцеві жителі. Ремонту й реставрації потребує балкон для хору, розповіла директорка Будинку культури Світлана Товкес:

«Коли ще я ходила до школи, дуже гарний був верх – там були янголи намальовані. У 70-ті роки тут була заготконтора, приймалась тут макулатура. Кахель у церкві автентичний, ще з тих часів. Стіни – це морений дуб».

Ікони з рушниками в церкву принесли місцеві жителі, розповідає краєзнавчиня Наталія Поліщук:

«На місці цієї церкви була Уніатська. Вона була розібрана і у 1784 році була побудована ця церква. У 1864 році вона була реконструйована – піднята на камені, оббита дошками, іконостас був поновлений».

Служіння у церкві відновили сім років тому.

«У квітні вона була освячена. Отець Павло її окультурив, – каже Наталія Поліщук, – іконостас зробив. На свята приїздить батюшка з Підвисокого і проводить служби».

Наталія Поліщук каже – церква не знаходиться ні на чиєму балансі:

«Зверталися у департамент обласний і вияснилось, що вона ні на чиєму балансі. Сільський голова каже, що вона не на сільському балансі. В районі кажуть, що не на їхньому балансі. Тобто, не можуть вияснити, чия вона і хто має її ремонтувати».

Поки визначаються, церкву утримують за гроші місцевих жителів.