У Кропивницькому назвали винних у резонансному вибухові на вулиці Київській

У Держпраці завершили розслідування дій працівників автостоянки по вулиці Київській у Кропивницькому, які призвели до вибуху 27 березня 2019 року.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Водій автоцистерни помер через отримані опіки. Винними вважають водія, що загинув, та головного інженера заправки, розповів головний інспектор сектору розслідувань Костянтин Мазур.

Слідство з’ясувало, що підприємець, зареєстрований у Дніпропетровській області, отримав замовлення від товариства з обмеженою відповідальністю із Кропивницького на постачання скрапленого газу. З Кривого Рогу до Кропивницького направили вантажний автомобіль з автоцистерною. Водій та приймальник газу – головний інженер товариства, приїхали на розвантаження за адресою на вулиці Київській, 48А.

Водій почав перекачувати газ зі своєї цистерни до вантажного автомобіля з іншою автоцистерною. Головний інженер у момент витоку газу відійшов від місця проведення робіт, а коли з'явився, вже стався спалах.

Однією з обставин вибуху стало від’єднання заправного шлангу.
Згідно з Правилами забороняється залишати без нагляду автомобілі під час зливання газу. Такі роботи необхідно виконувати бригадою, яка складається щонайменше з двох працівників.

Враховуючи той факт, що водій один виконував газонебезпечні роботи, головний інженер порушив правила.

Також під час наповнення автоцистерни необхідно слідкувати за рівнем газів, за манометром наповнювальної колонки, герметичністю з’єднань. Водій не побачив, що шланг від’єднався, і цим порушив правила. Це сприяло збільшенню площі вибуху, коли керована ситуація перетворилась у некеровану – газ потрапив на розігріту систему відводу відпрацьованих газів автотягача. Так загорілась газоповітряна суміш від якої водій отримав опіки.

Комісія дійшла висновку, що нещасний випадок згідно пункту Правил «Виконання потерпілим посадових обов’язків згідно з внутрішнім трудовим розпорядком підприємства, у тому числі у відрядженні» вважається пов’язаним з виробництвом.

Щодо головного інженера товариства, нещасний випадок вважається не пов'язаним з виробництвом, оскільки в момент нещасного випадку він виконував роботу в інтересах іншого суб’єкта господарювання за сумісництвом.

Працівники держпраці передадуть матеріали слідства до поліції. Там мають ухвалити рішення про відсутність або наявність порушення, кваліфікувати його та, у разі встановлення правопорушення надіслати справу до суду.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року на автостоянці по вулиці Київській у Кропивницькому сталася пожежа та вибухи газу. Згоріли 10 легкових автівок і п’ять вантажівок. Вогонь перекинувся на будівлю колишньої станції техобслуговування. Площа займання – 200 квадратних метрів. Водій автоцистерни, що вибухнула, помер. Він дістав 40 відсотків опіків тіла. Чоловікові було 58 років, він родом із Кривого Рогу.