У Кропивницькому викрили агітатора до лав «Л/ДНР» та розповсюджувача фейків про коронавірус

Співробітники Служби безпеки України викрили жителя Кропивницького, який вербував через соцмережу до лав так званих «Л/ДНР» та розповсюджував фейкову інформацію про карантинні заходи в Україні.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у прес-групі У СБУ в області.

Кіберфахівці СБУ встановили, що кропивничанин через заборонену в Україні російську соціальну мережу «Однокласники» розповсюджував агітаційні матеріали із закликами до сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР» та вступу до їх лав, матеріали насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

За вказаним фактом слідчими СБУ відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації).

Під час проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання агітатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з матеріалами, що підтверджують причетність інтернеткористувача до вказаного злочину.

У межах кримінального провадження вирішується питання про повідомлення зловмиснику про підозру.

Аналізуючи інтернет-контент, співробітники СБУ також встановили, що чоловік систематично розповсюджував неправдиву інформацію про карантинні заходи у період пандемії COVID-19.

Тривають слідчі дії по встановленню контактів фігуранта справи із окремими громадянами РФ, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності всіх учасників мережі з реальною метою цих інформаційних атак проти України.

Нагадаємо, що раніше Голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки й оборони України пропозиції продовжити санкції щодо російських соцмереж «Однокласники» і «ВКонтакте» та інших веб-ресурсів РФ.