В обласному центрі відзначили день народження Кобзаря (ВІДЕО)

Попри те, що в області обмежили проведення масових заходів до 11 квітня, кропивничани зібрались біля пам’ятника Кобзарю відзначити його 206-ту річницю.

Почали збиратися о десятій годині. Промов не проголошували, повідомляється на сайті Суспільне UA.

Спочатку квіти до пам’ятника поклали представники міської ради, обласної адміністрації та поліції. Зібрались двадцятеро людей. За словами заступника міського голови Кропивницького Андрія Паливоди, це не можна вважити масовим заходом: ”Якщо п’ять-шість людей зібрались – це ж не масовий захід, це право кожної людини”.

Вшанувати пам'ять Тараса Шевченка прийшла кропивничанка Тетяна Калиновська. Розповіла, що Тарас Шевченко – її улюблений письменник: ”Людей мало. Може забули. Поклали мовчки квіти і пішли. Щороку приходжу. Мені цікаво. Мені хочеться. Мені подобалося, коли співали, вірші декламували. Все, дійсно, так, як він передбачав. Всі події. От, наприклад, села зовсім покинуті, нікому не потрібні. Я такий вірш знаю: ”У тім хорошому селі чорніше чорної землі блукають люди. Повсихали сади зелені, погнили біленькі хати, повалялись. Село неначе подуріло, неначе люди подуріли, німі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть”.

Історик Юрій Митрофаненко розповів, що сто років тому на місці цього пам’ятника стояв бюст Кобзарю: ”Це було 9 березня 1920 року. Ініціатором був син Івана Тобілевича, відомого як Карпенко-Карий. Особисто для мене, Шевченко – це геніальний поет. Я бував у Празі, Варшаві, і там є пам'ятники Шевченку. При тому, що цікаво, він там молодий, а не в такому образі як у нас. Нагадаю, коли він помер йому було 47 років. Він був цікавою і веселою людиною. А потім було створено символ такого сивого похмурого діда. Він таким не був”.

За пів години люди розійшлись.

Нагадаємо, голова обласної адміністрації Андрій Балонь підписав розпорядження про обмеження масових заходів, щоб зменшити ризик поширення коронавірусу.

У Кіровоградській області жодного лабораторно підтвердженого випадку коронавірусної інфекції не зареєстрували. Про це Суспільному розповіла керівниця обласного лабораторного центру Надія Оперчук. У разі поширення епідемії хворих прийматимуть дві госпітальні бази – це Кіровоградська обласна лікарня та Центральна міська лікарня в Кропивницькому.

Фото зі сторінки Кропивницької міськради у Фейсбуці.