На Кіровоградщині зареєстрували перші чотири випадки COVID-19

На Кіровоградщині зареєстрували чотири випадки захворювання на коронавірусну інфекцію.

Про це повідомив голова ОДА Андрій Балонь сьогодні, 29 березня, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

«Станом на 28 березня в області було дев’ять підозр. Усі вони досліджувались фахівцями обласного лабораторного центру методом ПЛР-реакції. Результати тестування підтвердили чотири захворювання на коронавірус. Решта п’ять виявились негативними. Три випадки захворювання зафіксовані в Кропивницькому. Один випадок – у Долинському районі. Стан усіх є задовільним», – зазначив Андрій Балонь.

Наразі фахівці обласного лабораторного центру разом з медичними працівниками та іншими членами обласної комісії ТЕБ і НС розпочали епідеміологічне розслідування.

«Встановлюємо максимальне коло контактних осіб, які спілкувались з хворими, і межі осередків коронавірусної інфекції. Особи, які могли мати фізичний контакт із хворими, будуть обстежені лабораторними методами та взяті під медичний нагляд терміном на 14 днів, щоб попередити розповсюдження ризиків поширення », – повідомила головний санітарний лікар області Надія Оперчук.

Як прокоментував Андрій Балонь, для мінімізації ризиків сьогодні впродовж дня діагностику експрес-тестами проведуть усім хворим, які госпіталізовані на пневмонію. Також мобільні групи продовжують обстежувати самоізольованих, які нещодавно повернулись з-за кордону й могли ймовірно контактувати з хворими. Цим займаються спеціально сформовані мобільні групи, які працюють у кожному районі.

Кіровоградщина отримала перший транш тестів для виявлення коронавірусу з Китаю. Йдеться про 5 тисяч експрес-тестів і понад тисячу ПЛР-тестів. Вони розподілені між стаціонарами, госпітальними базами, обласним лабораторним центром і мобільними бригадами первинної санітарно-медичної допомоги. Незабаром очікуються додаткові поставки.

Лікарні «першої» хвилі, які прийматимуть хворих на коронавірус, – Центральна міська лікарня в Кропивницькому, Кіровоградська обласна лікарня, Центральна міська лікарня в Олександрії, Добровеличківська ЦРЛ і Маловисківська ЦРЛ.