На Кіровоградщині хворих на коронавірус не зафіксували

Станом на 12:00 21 березня офіційних випадків COVID-19 або підозр на них серед мешканців області не зафіксували.

Про це повідомив голова обласної адміністрації Андрій Балонь.

Андрій Балонь відповів на ТОП-запитань щодо поширення коронавірусу в області.

Як перевіряються пацієнти, якщо в регіоні відсутні тест-системи? Діагностика на наявність COVID-19 здійснюється виключно у випадках, які відповідають епідеміологічному та клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Усі лікарі мають чіткі алгоритми дій. При підозрах медики будуть проводити забір матеріалу. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров'я України. Тест-системи — це не панацея. Зараз ключове завдання — звести до мінімуму будь-які можливі шляхи поширення епідемії.

Чому цього року на Кіровоградщині збільшилась кількість хворих на пневмонію? Цьогоріч спостерігається сезонна епідемія грипу. Грип дає ускладнення, що призводить до запалення легень у хворих. У 2019 році сезонної епідемії не було, проте з січня по березень понад 2 тисячі мешканців області перехворіли на пневмонію.

Чи точно у таких хворих запалення легень, а не коронавірус? Так. Людина не може бути одночасно хворою на два типи вірусів.

Допомогу отримають тільки ті, хто має декларацію з сімейним лікарем? Ні, у всіх амбулаторних закладах чергують лікарі. Вони нададуть медичну допомогу.

Що робити, щоб уберегти себе від коронавірусу? Карантин — це не відпустка для дорослих і не канікули для дітей. Дотримуйтесь правил самоізоляції і уважно ставтесь до особистої гігієни.

Хочу знати про коронавірус більше. Куди телефонувати? У будні з 09:00 до 18:00 працює «гаряча» лінія Департаменту охорони здоров'я ОДА за номером (0522) 24-13-14.

«Гаряча» лінія МОЗ — 0-800-50-52-01.

Центр громадського здоров'я МОЗ — (044) 425-43-54.