Дев'ять медзакладів області надаватимуть допомогу хворим на COVID-19

У Кіровоградській області дев'ять медичних закладів будуть надавати допомогу хворим на COVID-19 у випадку поширення хвороби.

Усі вони розділені на чотири «хвилі» залучення, повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

25 березня Уряд прийняв рішення про введення надзвичайної ситуації державного рівня. Обласна комісія ТЕБ і НС прийняла рішення про вжиття додаткових протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню COVID-19.

Усі заклади охорони здоров'я переведено на посилений протиепідемічний режим. Це означає, що на період карантину забороняється відвідування хворих, проведення планових операцій чи інших планових маніпуляцій, які можна відтермінувати. Допускається лише прийом пацієнтів у невідкладних ситуаціях, які загрожують життю чи здоров’ю людини.

Екстрені бригади «швидкої» продовжують цілодобово чергувати на випадок поширення епідемії.

Усі лікарні розділені на два типи:

  1. Лікарні, які працюватимуть у звичайному режимі, де не буде пацієнтів з коронавірусом. Наприклад: онкоцентри, кардіоцентри, туберкульозні диспансери та інші.
  2. Лікарні, які надаватимуть допомогу хворим на коронавірус. Таких медзакладів у нас дев'ять. Вони розділені на чотири «хвилі» залучення.

Перша «хвиля» є основною. Це Кіровоградська обласна лікарня, Центральна міська лікарня в Кропивницькому, Добровеличківська ЦРЛ і Олександрійська ЦРЛ.

До цих медзакладів можуть в будь-який час долучитися ще п'ять лікарень, які входять до другої «хвилі». Далі залучатиметься третя «хвиля», яка дозволить перезавантажити першу.

До 4 «хвилі» відносяться заклади обсервації, які визначають органи місцевого самоврядування. Наразі в області зарезервовано понад дві тисячі місць.