У Кропивницькому презентували ґендерний портрет міста

Протягом півроку в рамках громадської ініціативи проекту «Європейська хартія рівності в дії» в Кропивницькому навчали, збирали та аналізували дані, що лягли в оприлюднений сьогодні «Ґендерний портрет Кропивницького».

Під час пресконференції Алла Волошина, координаторка проекту «Європейська хартія рівності в дії» оприлюднила головні висновки проекту. Так, зокрема, таких сферах як охорона здоров’я та освіта, експертка оголосила наступні дані:

«У Кропивницькому діють 40 закладів дошкільної освіти, 40 закладів загальної середньої освіти та 6 закладів професійно-технічної освіти. Майже усі навчальні заклади, за виключенням одного, мають комунальну форму власності. Немає жодного навчального закладу приватної форми власності. Більшість вихованців / учнів / студентів закладів дошкільної, загальної середньої і професійно-технічної освіти складають хлопці. У загальноосвітніх закладах Кропивницького навчається дуже обмежена кількість дітей у інклюзивних класах. Водночас, ми констатуємо, що зменшилася кількість дітей, які оздоровилися за рахунок коштів місцевого бюджету. Разом з тим, кількість оздоровлених дітей пільгових категорій залишилася незмінною»

До показників у сфері охорони здоров’я слід додати і те, що найбільша кількість хвороб у мешканців обласного центру пов’язана із системою кровообігу, органів травлення та органів дихання. Кількість смертей від хвороб системи кровообігу значно перевищує кількість смертей від злоякісних новоутворень. Рік за роком, і це загальновідомий факт, збільшується кількість захворювань на злоякісні новоутворення. Чоловіки частіше вдаються до навмисних самоушкоджень, ніж жінки.