Кропивницька лікарня швидкої меддопомоги отримала операційне обладнання

Кропивницька лікарня швидкої медичної допомоги отримала надсучасне обладнання для лапароскопічних та артроскопічних операцій.

Його вартість — понад 5,9 мільйонів гривень, йдеться на сайті міськради.

Купили його за гроші з міського бюджету.

За словами лікаря-уролога Віктора Мягкого, придбане сучасне обладнання призначене для проведення операцій ендоскопічним доступом — лапароскопічно або гістероскопічно, тобто без виконання класичного розрізу черевної стінки.

— За 48 років, які я працюю в місті, це вперше нам закупили таке обладнання, — наголосив Віктор Мягкий. — Воно дозволяє під час операції значно зменшити травму, провести її безкровно, повноцінно та всебічно діагностувати патологію, скоротити тривалість післяопераційного періоду до 1-2 днів і залишає після втручання гарний косметичний ефект.

Лапароскопічна операція — це операція на внутрішніх органах через невеличкі розрізи. До черевної порожнини проникають спеціальним оптичним приладом — лапароскопом. Це трубка, яка має систему лінз і приєднана до відеокамери. Зображення відеокамери виводиться на монітор. Через розрізи вводяться також мініатюрні хірургічні інструменти. Хірург оперує, бачачи операційне поле на екрані монітора.

Артроскопічна хірургія ж являє собою метод малоінвазивного хірургічного втручання, під час якого пацієнт отримує мінімальні пошкодження м'яких тканин. Це істотно полегшує та прискорює після операційне відновлення, а також знижує ризик розвитку післяопераційних ускладнень.