У Кропивницькому рівень захворюваності на грип та ГРВІ складає 60% від епідпорогу

Протягом епідеміологічного сезону 2019—2020 років, який бере відлік від 30 вересня, у Кропивницькому із вірусними захворюваннями госпіталізували 336 осіб, 247 з яких діти.

Про це повідомила Ірина Панченко, позаштатний міський інфекціоніст, лікарка КНП «Центральна міська лікарня №1» під час прес-конференції сьогодні, 28 січня, йдеться на сайті Кропивницької міськради.

За даними Кіровоградського обласного лабораторного центру станом на 27 січня епідемічна ситуація по місту стабільна, захворюваність не перевищує епідемічного порогу. Її рівень складає поки що 59-63% від епідемпорогу. Протягом четвертого тижня 2020 року за медичною допомогою в заклади охорони здоров’я Кропивницького з приводу гострих респіраторних захворювань та грипу звернулися 994 особи. І лише у трьох хворих в обласному центрі було лабораторно підтверджено грип та призначено відповідне лікування.

Аналіз статистичних даних продемонстрував значне зниження захворюваності на ГРВІ в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Підстави для введення карантину в місті відсутні, хоча, за інформацією управління охорони здоров'я міської ради, із сьогоднішнього дня у Кропивницькому є школи, де в окремих класах через відсутність значної кількості учнів були або будуть впроваджені карантинні заходи. Це НВО № 32, 26, 16 та Новомиколаївська гімназія.

  • Лише лікар може оцінити важкість стану, визначити чи можливе домашнє лікування, чи треба хворого лікувати тільки в стаціонарі, — наголосила Ірина Панченко. — Перебіг грипу завжди починається гостро, температура тіла у хворого спостерігається на рівні 38 С і вище, відчувається ломота в тілі, озноб і загальна слабкість. Стан супроводжується кашлем. У групі ризику — діти до 5 років, дорослі старші 60 років, особи з хронічними хворобами та люди, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту, люди, які внаслідок роботи контактують з великою кількістю людей: вчителі, лікарі, водії громадського транспорту, працівники сфери обслуговування.

Найкращим засобом профілактики від грипу, нагадала начальник управління охорони здоров'я Оксана Макарук, є вакцинація та найпростіші заходи самозахисту:

  • Вакцинація допомагає зменшити ризик захворіти на грип, загрози серйозних ускладнень та смерті, — підкреслила начальник управління. — Цього року доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра Санофі» Франція, рекомендована дітям з 3-х років та «Джісі Флю» Південна Корея — рекомендована дітям з 6 місяців. Імунітет після вакцинації виробиться через тиждень та буде зберігатися до дев’яти місяців. Однак, щеплення можна зробити і пізніше, навіть якщо, у регіоні уже зафіксовано випадки захворювання на грип.

Оксана Макарук акцентувала увагу журналістів на тому, що активна фаза епідсезону в Кропивницькому традиційно припадає на кінець січня- початок березня, тому лікарі готові до зростання кількості хворих на грип та ГРВІ. Госпітальна база Центральної міськлікарні загалом нараховує 131 ліжко-місце інфекційного профілю для госпіталізації дорослих пацієнтів та дітей, які хворі на грип та ГРВІ, включаючи палати інтенсивної терапії. У закладі є також можливість перепрофілювати додатково 40 ліжко-місць при зростанні рівня захворюваності.

Для лікування хворих на грип та ГРВІ в епідемічний період у стаціонарі № 1 КНП «Центральна міська лікарня» Міської ради міста Кропивницького» є запас противірусних препаратів – «Таміфлю». Створений необхідний запас дезинфікуючих засобів: хлорне вапно, «Дезактін», «Хлорантоїн», «Жавілар» та інш., засобів індивідуального захисту: захисні марлеві одноразові та багаторазові маски, захисні екрани, окуляри, які будуть використовуватись в період підвищення захворюваності на грип та ГРВІ.

Нагадаємо, за прогнозами ВООЗ, у епідсезоні 2019—2020 років в Україні очікується циркуляція чотирьох штамів грипу: A H3N2 (Kansas), А/Brisbane, B/Colorado, B/Phuket. Всі ці штами вірусів грипу раніше фіксувались та лабораторно підтверджувались на території нашої держави.