Андрій Райкович відзвітував за свій четвертий рік роботи

У міській раді Кропивницького відзвітував міський голова Андрій Райкович за результатами діяльності у 2019 році.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Очільник міста розпочав його з теми будівництва. Цього року здали вперше збудований за 28 років незалежності будинок, люди чекали житла по 30-40 років.

Будівництвом цієї багатоповерхівки в Кропивницькому не обмежаться, будівельний кран вже переїхав на сусідній майданчик, для зведення нового будинку. Ще один важливий капітально відремонтований цьогоріч об’єкт – шляхопровід по провулку Об’їзному, або як його ще називають “Полтавський міст”, який служить обласному центру вже 50 років. Із них 15 — споруда була в аварійному стані. На мосту не просто поклали нове дорожнє полотно, а реконструювали усі силові конструкці: опори і балки, облаштували тротуар та огорожу. Там виконана серйозна робота. І нарешті, “Арка”, знаковий об’єкт, будівництва якого в місті чекали роками.

  • Навмисне не буду довго зупинятись на цьому будівництві. Ви всі все знаєте. Але дозволю собі і сьогодні, у колі таких поважних людей, знову повторити: я на своєму віку побудував немало масштабних об'єктів. Коли 20 вересня, у передювілей нашого міста я побачив, як народ колоною йшов на відкриття “Арки”, я зрозумів, що таке момент істини, відчув, як відчувають себе люди, коли 40 років всі обіцяли, мріяли, чекали, а ми прийшли і зробили, — зазначив міський голова.

У наступному році місто планує відкрити новий Центр надання адміністративних послуг з більше ніж трьома сотнями послуг для містян. Серед головних завдань в будівництві на 2020 рік — завершити каналізаційний колектор на Балашівці, почати зведення “Балашівського мосту”. На робочому столі Андрія Райковича — передпроєктні нариси площі Героїв майдану, і кілька варіантів модернізації тепла, “Центральний сквер”, “Дитяча поліклініка”, “Ковалівський парк”, і “Музейна площа”.

У 2019 році у Кропивницькому капітально відремонтовано дороги на 17 вулицях в різних мікрорайонах міста. На цьому акцентував увагу міський голова Андрій Райкович під час свого звіту перед громадськістю сьогодні, 04 грудня.

Нова дорожнє покриття об лаштоване на транспортних магістралях по Короленка, Кропивницького, Луганській, Шкільній, Осмьоркіна, Архангельській, Тобілевича і ще десятка інших вулиць. Мікрорайон Велика Балка понад 20 років мріяла про з'єднання з Полтавською, щоб не їхати до автовокзалу, до пологового, до лікарні швидкої меддопомоги через усе місто. Тепер весь маршрут забирає 10 хвилин!

  • Ми розпочали ремонт Полтавської, зробили вулицю Кропивницького і далі продовжимо Полтавську, щоб закільцювати рух і розвантажити транспортні артерії в центр міста. Нам необхідно і далі вдосконалювати цей кейс, щоб новий громадський транспорт курсував якісними дорогами, — наголосив Андрій Райкович. — Місто бачить, що ми не просто ремонтуємо асфальтове покриття. Не секрет, що мережі, комунікації у Кропивницькому вкрай потребують заміни, і ми поступово це виконуємо.

За словами міського голови, вулиці Вокзальна, Академіка Корольова, магістралі між спальними мікрорайонами, сполучення між Лелеківкою і Балашівкою, загалом трафіки від околиць до центру — стануть пріоритетами в наступному, і на подальші роки.

Варто також зауважити, що ремонти дахів, ліфтів, прибудинкових територій стали виконуватися систематично і планово зі щорічним нарощуванням обсягів. Поступово також налагодили і графіки вивезення сміття компанією «Екостайл». А на полігоні захоронення твердих побутових відходів спостерігаються помітні і продуктивні кроки модернізації звалища: воно вже не димить, не смердить, має рекультивований периметр, встановлена сучасну станція дегазації, змонтована сортувальна станція.

Проте модернізація сумнозвісної системи теплопостачання міста, на 60% розбалансованої автономними системами опалення у багатоповерхівках, стала надзвичайно актуальною і нелегкою задачею сьогодення для міської влади.

  • Легше за все надати всім дозволи на «автономки» і, як кажуть, добити цю історію. Ми дістали не одну порцію критики від опонентів і записних “знавців”, як швидко вирішити цю проблему, — констатував Андрій Райкович. — Швидко не вийде. Не все так просто. Як аргумент — п'ять фахових солідних експертних груп, аж до академічних інститутів і комунальних академій, моніторили наше місто. У всіх різні думки. Разом із тим, ми не сидимо на місці. Ви знаєте, що дозволи почали роздавати не шквально, а з подальшим відключенням цілих стояків, під'їздів, будинків. Таким чином, систематизовано, а не хаотично. Від’єднано від централізованого опалення 40 багатоповерхівок. Це крапля, але крок зроблено.

У Кропивницькому прийнято програму допомоги малозабезпеченим родинам, які не можуть собі дозволити встановлення індивідуального опалення, але яких залишилося по 1-2 квартири в будинку на обслуговуванні центральних котелень. Збудовано нову сучасну модульну котельню у селищі Новому, на що витрачено з міського бюджету 16 млн грн, прокладено нові мережі. Восьмитисячне селище, кілька шкіл, дитсадків, лікувальних закладів тепер з якісним теплом. В освітніх і медичних закладах Кропивницького розпочато реалізацію договорів енергосервісу, що також дає помітну економію коштів. В обласному центрі розпочалася теплосанація найбільших навчальних закладів.

  • Всі новобудови, починаючи від житлового будинку, до пологового, амбулаторій, здаються сьогодні із власним сучасним тепловим господарством.

Міська влада Кропивницького не відступиться від обраного шляху модернізації зовнішнього освітлення території обласного центру. Комунальники продовжують поновлювати чи встановлювати нове освітлення у всіх мікрорайонах міста.

Майже половина бюджету міста Кропивницького йде на потреби освітньої галузі. На цьому сьогодні, 04 грудня, під час свого щорічного звіту перед громадськістю акцентував увагу міський голова Андрій Райкович.

Впродовж чотирьох років каденції позиція міського голови, депутатського корпусу, виконкому залишаються незмінними: освіта має пріоритет! У програмі Андрія Райковича є знакова особливість: щороку ремонтувати по 5 шкільних спортзалів. І жодного року у Кропивницькому не зробили менше.

Цьогоріч, порівняно минулими періодами, у міському бюджеті передбачили удвічі більше коштів на закупівлю мультимедійних засобів навчання: комп'ютерів, інтерактивних дошок, ноутбуків, телевізійних панелей. Крім того, за останній рік в освітніх закладах Кропивницького збільшилась кількість електронних сервісів. Ефективно функціонують системи електронної реєстрації в дитячі садочки і в позашкільні гуртки, освітня карта міста, електронні журнали, електронні платежі за харчування тощо.

Ремонт дитячої поліклініки у Кропивницькому стане одним з пріоритетних завдань на наступний рік для міської влади.

Загалом, у 2019 році у галузі охорони здоров’я зроблено чимало добрих справ: три тижні тому відкрили капітально відремонтоване приймальне відділення Центральної міської лікарні на Фортечних валах, вперше за 50 років там же реконструювали рентгенологічне відділення, встановили новий цифровий апарат і придбали за 7 мільйонів гривень ще один, завершили капітальний ремонт жіночої консультації №1. А ще, як зазначив міський голова, розпочали ремонтні роботи на будівлі МСЧ № 19 та встановили тепловий пункт в міській дитячій поліклініці.

На заходи соціального захисту мешканців Кропивницького у 2019 році міська рада передбачила у міському бюджеті на 20 мільйонів гривень більше, ніж торік і втричі – у порівнянні із 2015 роком.