На Кіровоградщині паспортизували 374 пам’ятки культурної спадщини

На 1 жовтня 2019 року на обліку та під охороною держави знаходиться 5623 об’єктів культурної спадщини на території області (5599 – місцевого значення та 24 – національного значення).

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

За домінуючими видовими ознаками вони поділяються на об’єкти археології 2574; об’єкти історії 2161; об’єкти архітектури та містобудування — 857; об’єкти монументального мистецтва — 26; об'єкти садово-паркового мистецтва — 5.

Виготовлення облікової документації (паспорта, облікової картки, акта технічного стану) на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини надало можливість здійснювати державну реєстрацію об’єктів культурної спадщини та включати відповідні відомості про них до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Станом на 1 жовтня 2019 року загальна кількість паспортизованих пам'яток культурної спадщини області становить 374 одиниці, або 6,7% (2016 рік – 3,8%) від загальної кількості об’єктів культурної спадщини.

У більшості районів області показник паспортизації не перевищує 5,0% від загальної кількості об’єктів культурної спадщини, а саме: у Благовіщенському, Вільшанському, Гайворонському, Долинському, Знам’янському, Компаніївському, Маловисківському, Новоархангельському, Новомиргородському, Олександрівському, Олександрійському, Онуфріївському, Петрівському районах, містах Олександрії та Знам’янці.

У Бобринецькому, Голованівському, Добровеличківському, Кропивницькому, Новгородківському, Устинівському районах, місті Світловодську та Компаніївській селищній раді Компаніївського району, Приютівській селищній раді Олександрійського району показник паспортизації становить перевищує 5,0%.

Кращі показники з паспортизації та виготовлення облікової документації – у Помічнянській міській раді Добровеличківського району (10%), Дмитрівській сільській раді Знам’янського району та Первозванівській сільській раді Кропивницького району (по 13,6%), м.Кропивницькому (24,4%), Великосеверинівській сільській раді Кропивницького району та Новоукраїнській міській раді Новоукраїнського району (по 33,3%), Новоукраїнському районі (35,2 %).

Повністю паспортизовані об’єкти у Соколівській сільській раді Кропивницького району та Попельнастівській сільській раді Олександрійського району.

Через відсутність фінансування у новоутворених ОТГ – Бобринецькій міській раді Бобринецького району, Добровеличківській селищній, Тишківській та Піщанобрідській сільських радах Добровеличківського району, Катеринівській сільській раді Кропивницького району, Маловисківській міській, Смолінській селищній та Мар’янівській сільській радах Маловисківського району, Ганнівській сільській раді Новоукраїнського району, Новопразькій селищній раді Олександрійського району, Великоандрусівській сільській раді Світловодського району не розроблено жодного примірника облікової документації, що у свою чергу сповільнює процес занесення (або виключення) об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.