68% лікарень на Кіровоградщині автономізувалися

В Україні медзаклади вторинної та третинної ланки перетворюються на неприбуткові підприємства, на Кіровоградщині таких вже 68% (38 юридичних осіб).

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Автономізація дозволить лікарням більш вільно розпоряджатися фінансами та підбирати кадри. Повідомили під час наради у Дніпропетровській ОДА у рамках відкриття Східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України, куди увійшла і Кіровоградська область.

Участь у нараді взяла т.в.о. голови облдержадміністрації Світлана Лобанова, представники керівництва НСЗУ, Дніпропетровської, Запорізької та Донецької ОДА.

Автономізація закладів вторинної та третинної ланки – невід’ємна частина наступних етапів медреформи. Після набуття статусу неприбуткового підприємства лікарні мають зареєструватися у системі eHealth та укласти договори з Національною службою здоров’я України.

«Реформа змінила підхід до фінансування державою медзакладів, – підкреслив голова НСЗУ Олег Петренко. – Тепер кошти не виділятимуться на лікарню. Держава закуповуватиме лише послуги. Сума залежатиме виключно від потреб людей».

Після переводу лікарень на «нові рейки» пацієнтам не треба буде сплачувати, приміром, за УЗД-дослідження зі свого карману. Всі консультації профільних спеціалістів та діагностику фінансуватиме НСЗУ. Людині необхідно буде лише взяти направлення у сімейного лікаря. Отже, гроші знов підуть за пацієнтом.

Дедлайн автономізації лікарень – до 1 квітня 2020-го. Потім субвенції з держбюджету припиняться, зазначив Олег Петренко.

На Кіровоградщині всі медзаклади первинної ланки вже стовідсотково є комунальними некомерційними підприємствами, серед закладів вторинної та третинної ланки із 56, 38 автономізовано (68%), 14 у стані припинення (25%), 4 не автономізовано (7%).

У відсотковому відношенні Кіровоградщина є лідером автономізації закладів вторинної та третинної ланки серед областей, що входять до Східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України (Дніпропетровська – 51% (76 закладів), Донецька – 59% (65 закладів), Запорізька – 41% (42 заклади), Луганська – 17% (6 закладів).

При цьому, у порівнянні із іншими областями, Кіровоградська має найменшу, за виключенням Луганської, кількість закладів вторинного і третинного рівня – 56. В Дніпропетровській – 148 закладів, в Донецькій – 111 закладів, в Запорізькій – 102 заклади, в Луганській – 36 закладів.