У Кропивницькому опалювальний сезон розпочнеться із новими тарифами

Комунальне підприємство «Теплоенргетик» розпочне опалювальний сезон 2019—2020 років з новими тарифами на послуги теплопостачання.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Виконавчий комітет міської ради Кропивницького встановив для єдиного тепер у місті теплогенеруючого підприємства тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для трьох категорій споживачів: населення, бюджетних установ та всіх інших.

За інформацією заступника начальника управління економіки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Аліни Пузакової, чинні тарифи на послуги, що надаються КП «Теплоенергетик», були затверджені ще на початку вересня 2018 року. Наприкінці лютого 2019 року на розгляд виконкому вносився проект рішення щодо коригування цих тарифів у зв’язку зі збільшення ціни на природний газ та підвищенням тарифів на електроенергію Але таке рішення не було прийняте – воно відклалося через розпочату на той час процедуру повернення орендованого ДП «Кіровоградтепло» ЦМК до комунальної власності.

Таким чином, основними підставами збільшення тарифів для КП «Теплоенергетик» стали структурні зміни в системі теплозабезпечення міста, вимоги діючого законодавства у сфері житлово-комунальних послуг включення до вартості послуг всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та не допущення встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру таких економічно обґрунтованих витрат. І, нарешті, зростання складових тарифу у порівнянні з чинними: собівартості виробництва теплової енергії, вартості палива, електроенергії, водопостачання і водовідведення та мінімальної заробітної плати.

В загальній структурі нового тарифу 97,5% займають прямі витрати, 1,53% — адміністративні витрати, 0,99% — визначають інвестиційну складову, 0,05% — інші операційні витрати.

У структурі виробничої собівартості найбільшу частку — 43,0% становлять витрати на закупівлю газу, ще 28 % — частка собівартості виробництва теплової енергії ТЕЦ, згідно із затвердженими розрахунками НКРЕ КП, 14 % ідуть на оплату праці при штатній чисельності – 548 працівників, у тому числі апарату управління – 18 осіб, та середній зарплаті по підприємству 11,0 тисяч гривень. Ще 3% займуть відрахування на соціальні заходи, 6% — покупна електроенергія, 4% — витрати на запчастини та матеріали. по 1 % витрати на воду та інші видатки.

У запропонований тариф закладається плановий прибуток у сумі 4,950 мільйонів гривень, з яких:

0,8 млн грн — витрати на сплату податку на прибуток;

1,7 млн грн –поповнення обігових коштів, при цьому сума та напрямки їх використання затверджені відповідною постановою НКРЕ КП;

2,5 млн грн –інвестування в необоротні матеріальні та нематеріальні активи: заміну трубопроводів, відновлення асфальтного покриття, тощо.

Загалом рентабельність по підприємству складає – 0,85 %, прибуток закладається в структуру тарифів для бюджетних установ та інших споживачів по 2,1%. Тарифи для населення рентабельності не передбачають.

Таким чином, відповідно до прийнятого рішення, економічно обґрунтований тариф на теплову енергію для бюджетних установ складає 2233,85 грн/Гкал з урахуванням ПДВ. Зафіксовано зростання до чинних тарифів КП «Теплоенергетик» на 6,9 % , або 144,34 грн, а до тарифів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 3,6 %, або ж 77,45 грн.

Інші споживачі, крім населення, будуть сплачувати тариф на рівні 2279,85 грн/Гкал з ПДВ. Тут зростання складає у порівнянні із чинними тарифами КП «Теплоенергетик» — 9,1 %, або 190,34 грн, а до тарифів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 5,7 % (123,45 грн).

Економічно обґрунтований розмір тарифу на теплову енергію для населення становить 2137,81 грн/Гкал, що відповідає зростанню до чинного на 33,4 %, або 534,77. Порівнюючи з минулорічним тарифом ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» підвищення встановленого тарифу складає 0,4 % — 8,73 грн.

Слід зазначити, що рішенням виконавчого комітету від 24 вересня 2019 року №552 затверджена норма споживання теплової енергії для населення, яка складає 0,02607 Гкал/кв.м. У перерахунку встановленого тарифу на одиницю площі квартири для споживачів, помешкання яких не обладнані засобами обліку тепла, за умови цілодобової подачі тепла та середньомісячній температурі -0,30С, його економічно обґрунтований рівень складає – 55,73 грн/кв.м. Зростання запропонованого тарифу для таких споживачів складає 22,0 %, або 10,05 грн/кв.м., а у порівнянні з тарифом ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» — 2,7 %, або 1,48 грн/кв.м.

  • Усі розрахунки перевірені департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, а їхня технічна частина: річний план виробництва, норми витрат паливно-енергетичних ресурсів погоджені ГУ ЖКГ, — підкреслила Аліна Пузакова. — У результаті встановлено, що усі затрати закладені в собівартість тарифу по їх мінімально можливому рівню, а розрахунки відповідають вимогам чинного законодавства.