У Кропивницькому торговця шаурмою оштрафували на понад 25 тисяч гривень

Спеціалісти Кропивницького міського управління Держпродспоживслужби в області продовжують здійснювати планові перевірки закладів громадського харчування, що займаються виготовленням та реалізацією шаурми.

Про це повідомляється на сайті ГУ Держпродспоживспілки в області.

В ході перевірок двох таких потужностей фізичної особи-підприємця фахівці виявили низку порушень вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів.

Зокрема встановили, що соуси, сосиски, смажена картопля, нарізані овочі, які є інгредієнтами для приготування шаурми, зберігаються на вітрині у відкритих лотках під прямим попаданням сонячних променів та пилу від проїжджої частини.

У вітрині, в якій зберігаються продукти, температура повітря на момент перевірки становила +24°С.

В холодильному обладнанні засоби вимірювання температури відсутні, що унеможливлює контроль за температурним режимом.

Також у холодильнику разом з сирими зберігаються готові харчові продукти у відкритих пластикових відрах.

Обладнання та інвентар, які контактують з продуктами (тертки, дошки для нарізання) зберігаються в брудній картонній коробці.

Харчові відходи – залишки смаженого мяса, капусти, смаженої картоплі з нічної зміни — зберігаються у відкритих пластикових відрах під столом, на якому готують шаурму.

Порушення, виявлені під час перевірки, можуть створювати ризик розмноження у харчових продуктах патогенних мікроорганізмів та формування токсинів, а отже, становити небезпеку для здоров’я та життя людини.

Підприємця оштрафували на 25 038 грн, а роботу одного з закладів тимчасово припинили до усунення виявлених порушень.