У Кропивницькому зарплату у «конверті» найчастіше отримують вуличні торговці, будівельники та працівники сфери послуг

У міській раді під головуванням заступника голови комісії — начальника відділу з питань праці Миколи Рибака відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

На переконання Миколи Рибака, найбільша “тіньова” зайнятість у Кропивницькому сконцентрована у вуличній торгівлі, сфері надання послуг, приватному будівництві, сільському господарстві та посередницькій діяльності.

Наслідки поширення тіньової зайнятості очевидні. Вона у сукупності із практикою виплати сірої заробітної плати призводить до суттєвого недоотримання доходів бюджетами усіх рівнів, провокує високий рівень бідності працюючого населення та низький рівень дотримування встановлених законів.

У той же час, відділ з питань праці не припиняє інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадян міста. І, очевидно, саме через поступове зростання поінформованості населення щодо негативних аспектів неформальної зайнятості, а можливо і через усвідомлення власних ризиків своєї нелегальної праці, громадяни все частіше звертаються до роботодавців з проханням, а подекуди й з вимогами, видавати зарплату не у “конверті”. Роботодавці також поступово починають робити вибір на користь легалізації трудових відносин та легальної заробітної плати.

І це дуже добре, що учасники трудових відносин на ринку праці у Кропивницькому хочуть працювати законно. Кожний працівник міста бажає мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці та прозору заробітну плату.

Але проблема все ще є досить актуальною, нелегальний сектор — достатньо масштабним. Разом необхідно докласти більше спільних зусиль, щоб суттєво знизити рівень тіньової зайнятості. Переконаний Микола Рибак

  • Крім того, ми маємо проблему у місті нарахування заробітної плати працівникам нижче законодавчо встановленого мінімального розміру, — акцентував увагу посадовець. — Тому, ми запросили керівників шести підприємств Кропивницького, щоб з’ясувати причини нарахування заробітних плат майже 550 працівникам нижче законодавчо встановленого мінімального розміру, щоб вони пояснили причини таких нарахувань.

На засіданні робочої групи запрошеним керівниками підприємств роз’яснили необхідність підвищення заробітних плат своїм найманим працівникам до рівня середньої по відповідній галузі та наголосили, що мінімальна заробітна плата – це не подарунок працівникам, а обов’язок держави та роботодавця.

В центрі уваги обговорення виявилися також доплати за рівень освіти, кваліфікацію, потенціал працівників, їх знання – за які, очевидно, підприємства доплачують працівникам у «конвертах».

  • Виведіть із тіні всі «доплати, — поставив чітку вимогу Микола Рибак. — Здійсніть позитивні кроки у напрямку легалізації заробітної плати на своїх підприємствах. Адже, без людини праці бізнес нічого не вартий!