У Кропивницькому працюватиме комісія, яка визначатиме збитки від недобросовісних орендарів землі

У міській раді Кропивницького відновить роботу комісія з визначення збитків від недобросовісних орендарів землі.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Відповідне рішення прийняли на спільному засіданні постійних комісій міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку та з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

За словами голови засідання депутата Олега Краснокутського, такий формат був обраний для вирішення питання ліквідації заборгованості по сплаті за оренду комунальної землі.

  • Ми намагались депутатським корпусом вивчити систему роботи із ліквідації цієї заборгованості і не допустити її зростання у майбутньому, — зазначив Олег Краснокутський. — У існуючій системі ми побачили певні прогалини, а, оскільки це питання стосується як земельних ресурсів, так і наповнення бюджету, то виникла необхідність проведення спільного засідання двох депутатських комісій. Станом на сьогодні борг орендарів за землю складає 29 мільйонів гривень — це досить значна сума, яка не потрапляє до міського бюджету. У той же час ці кошти необхідні для виплати заробітної плати, ремонту доріг, тротуарів, дахів та вирішення багатьох інших нагальних проблем громади.

За інформацією начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього середовища Олега Вовенка, фахівці управління направили лист до Головного управління державної фіскальної служби в області про надання інформації щодо заборгованості зі сплати орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності по кожному боржнику окремо із зазначенням періоду виникнення боргу, штрафних санкцій, посилання на дату та номер договору, вжитих заходів щодо стягнення. Разом з тим, провівши спільну нараду з територіальним органом ДФС, було досягнуто домовленості про алгоритм дій щодо стягнення заборгованості зі сплати за землю. Також Олег Вовенко зауважив, що управлінням проведено роботу із виявлення орендарів, з якими не укладено договори оренди земельних ділянок.

  • Опрацювавши рішення міської ради за 2015—2017 роки, було встановлено 11 рішень, за якими фізичні та юридичні особи не звернулися для укладання договорів оренди землі, — повідомив керівник управління. — На даний час спеціалістами управління проводиться робота із опрацювання рішень за 2018—2019 роки.

Ознайомившись з інформацією, наданою виконавчими органами міської ради та представниками державної фіскальної служби в області та Головного управління казначейської служби у Кропивницькому, депутати вирішили поновити роботу комісії по визначенню збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам а також надали низку доручень орієнтованих на покращення ситуації із розрахунком за землю, щоб якнайшвидше скоротити суми заборгованості.

  • Всі рішення на спільному засіданні приймались одноголосно, не дивлячись на фракційність і партійність, — наголосив Олег Краснокутський. — Депутати надали п’ять доручень щодо налагодження взаємодії між нашими виконавчими органами і фіскальними службами. У тому числі, за пропозицією депутатів, передбачили, що при підготовці рішень щодо надання землі в оренду, будуть прописуватись певні запобіжники: якщо протягом 6 місяців не буде освоюватися земельна ділянка і не буде оформлений договір оренди, щоб кошти йшли до бюджету, то таке рішення буде автоматично скасовуватись. Також будуть застосовуватись штрафні санкції щодо таких недобросовісних орендарів.