У міськраді розповіли про процедуру приєднання селища Нового до Кропивницького

Після громадського обговорення, на яке зібрали новенців міський голова Кропивницького Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов, громада селища Нового ухвалила рішення приєднатися до обласного центру.

Про юридичні тонкощі цього питання під час прес-конференції сьогодні, 16 липня, розповіла начальниця юридичного управління міської ради Марина Смаглюк, повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

  • Процедура приєднання чітко прописана законом і, на мою думку, процес повинен пройти швидко, — зазначила Марина Смаглюк. — Вже найближчим часом селищна рада повинна опублікувати проект рішення про затвердження результатів громадського обговорення. Наступний етап — це погодження сесією міської ради цього рішення, після чого треба отримати згоду обласної державної адміністрації на таке приєднання. Завершальний етап — це остаточне рішення новенської селищної і міської рад, далі розпочнеться процес припинення Новенської селищної ради як юридичної особи шляхом приєднання до міської ради Кропивницького.

Також очільниця юридичного управління додала, що до кінця бюджетного періоду селищна рада виконує свій бюджет самостійно, а от з нового року відповідно до бюджетного законодавства стає структурним підрозділом міської ради. Щодо повноважень депутатів Новенської селищної ради, то вони припиняються з моменту остаточного прийняття рішення про приєднання. А селищний голова залишається в статусі старости, який здійснюватиме організаційні та правові заходи з приводу представлення інтересів цього мікрорайону міста. Староста одночасно за посадою входитиме до виконавчого комітету міської ради та матиме право голосу, озвучуватиме інтереси новенців.

Рішення громади селища Нового про приєднання прокоментував секретар міської ради Андрій Табалов.

  • Питання приєднання виникало ще на початку роботи нашої каденції. Гостро постало чомусь саме напередодні парламентських виборів, — зауважив Андрій Табалов. — Щоб остаточно розібратись у ситуації, ми з міським головою Андрієм Райковичем вирішили провести громадські обговорення, щоб дізнатись думку з цього питання самих новенців. На слухання зібралось близько півтори тисячі громадян. На зустрічі все стало на свої місця — більшість новенців проголосувала за приєднання селища до міста Кропивницький.

За словами очільника депутатського корпусу, вже від сьогодні юридичне управління міської ради починає відпрацьовувати механізм приєднання селища до міста.

Також Андрій Табалов пояснив значення меморандуму, який на громадських слуханнях зачитав один із депутатів селищної ради.

  • З боку депутатів від селища це пролунало як умови, які вони нам ставлять. Від себе і від імені міського голови хочу сказати, що більшість цих умов буде виконана, бо це звичайна наша робота, а новенці проголосували за приєднання без усіляких умов, — наголосив Андрій Табалов. — Ми повинні вирішити питання і водопостачання, щоб воно було якісним і недорогим, питання з житловим фондом, залишити на тому ж рівні фінансування соціальних, освітніх, медичних закладів, а в ідеалі навіть збільшити його.

Секретар міської ради також зауважив, що новенці чекають на реалізацію проектів “Громадського бюджету”, за які вони проголосували, але коштів бюджету участі для втілення їх у життя не досить, а тому треба підключати кошти міського бюджету.

Андрій Табалов спростував чутки щодо розміщення сміттєпереробного заводу на території селища. За його словами, таке будівництво вже заплановане на іншій ділянці.

  • Для будівництва сміттєпереробного заводу вже виділена інша ділянка. Стосовно дитячих садочків та шкіл — ми будемо з ними працювати, вони нам потрібні. Крім того ми і так фінансуємо частину цих закладів, не бачу причин цього не робити, — зазначив Андрій Табалов.

Секретар міської ради зауважив, що він знайомий з усіма болючими питаннями селища Нового, тому найближчий День депутата у міській раді буде присвячений пошуку шляхів їх вирішення.