На Кіровоградщині проживає 247 родин загиблих учасників АТО/ООС

Без батьків залишилось 126 дітей, повідомив начальник управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталій Останній, доповідаючи про реалізацію в області соціальної акції, спрямованої на підтримку сімей воїнів, загиблих на сході України «Пам'ятаємо. Підтримуємо. Допомагаємо.».

Про це йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

За його словами, у рамках акції визначено осіб, на яких покладено соціальну підтримку сімей загиблих учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, забезпечено вивчення потреб сімей загиблих за місцем проживання та систематичне відвідування таких сімей соціальними працівниками; за кожною сім'єю закріплено представників місцевого бізнесу, волонтерів, громадських організацій; у місцевих бюджетах передбачено видатки на пільговий проїзд, капітальний ремонт житлових будинків членів сімей загиблих; забезпечено організацію оздоровлення і відпочинку дітям загиблих воїнів, їх безкоштовне харчування у закладах загальної середньої та дошкільної освіти, безкоштовний диспансерний нагляд і надання якісної медичної допомоги сім'ям загиблих учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.

Віталій Останній зазначив, що сьогодні основними проблемами сімей військових загиблих на сході України є: оздоровлення, надання земельних ділянок, вирішення соціально-побутових питань, надання грошової допомоги; надання медичних послуг, надання житла, вирішення питання безкоштовного проїзду тощо.

Він поінформував, що цього року у рамках акції на забезпечення пільгових перевезень, в тому числі і членів сімей загиблих учасників АТО/ООС в місцевих бюджетах області передбачено 82,7 млн грн, з них 45,5 млн грн вже профінансовано. Станом на 27 червня учасникам антитерористичної операції та видано більше 14 тисяч наказів про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо надання у власність земельних ділянок, оформлено у власність майже 11 тисяч земельних ділянок. 311 членів сімей загиблих учасників АТО/ООС знаходиться під динамічним спостереженням лікарів, відповідальних за медичне обслуговування ветеранів війни та учасників АТО/ООС, цього року 241 особі проведено профілактичний медогляд, 201 особі проведено амбулаторне лікування, 37 пацієнтів отримали стаціонарне лікування. За результатами медичних оглядів визначено потребу в санаторно-курортному лікуванні 28 осіб, заплановано проведення двох хірургічних операцій. З початку року послугами оздоровлення та відпочинку охоплено 35 дітей загиблих учасників антитерористичної операції, 41 дитина безкоштовно перебувала у пришкільних таборах. За словами Віталія Останнього, забезпечено також безкоштовне відвідування музейних закладів області та екскурсійне обслуговування членів родин загиблих учасників АТО/ООС.

  • Аналізуючи роботу, не можемо констатувати, що у нас все вирішено та все добре. Проблеми є, про них говорять члени родин учасників АТО на зустрічах із представниками влади. Ми прагнемо вирішити найбільш гострі питання, тож закликаю керівництво територій області приділяти більше уваги родинам загиблих, — наголосив Віталій Останній.