Кропивничанам розповіли як не потрапити в рабство за кордоном

Починаючи з 1991 року, понад 230 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми, як свідчить офіційна статистика представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, значна частина з них – це молоді люди віком до 35 років.

Про це у Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми розповіла в.о. начальника юстиції Кіровоградщини Анна Калініна.
За її словами, плануючи поїздку за кордон для роботи, навчання або відпочинку, потрібно бути максимально уважним. Тільки так можна убезпечити себе й не потрапити в пастку.

Серед ключових порад, які потрібно знати кожному, варто виокремити такі:

  1. Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам, наприклад, поліцейським чи прикордонникам. При цьому ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації».
  2. Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де плануєте залишатися упродовж кількох місяців.
  3. Зберігайте копії всіх важливих документів (візу, закордонний паспорт, національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення тощо) у безпечному місці окремо від оригіналів.
  4. Підтримуйте постійний контакт із родичами та близькими, повідомляйте їм про зміну місця роботи або проживання.

«Особливо уважними потрібно бути тим, хто планує перебувати за кордоном тривалий час із метою працевлаштування. Трудова діяльність за туристичною або гостьовою візою є порушенням закону. Якщо вам пропонують оформити візу посередники, спочатку уточніть у відповідному консульстві, чи це дійсно можливо, а ще скільки така послуга буде насправді коштувати.
І ще один нюанс: вам можуть обіцяти, що ви можете виїхати за кордон за туристичною чи гостьовою візою, а вже потім переоформити її на робочу. Не вірте тим, хто вас запевняє у цьому. Навпаки, вас це має насторожити. А ще пам’ятайте, що вербувальниками, як правило, є люди, які користуються довірою у жертв. Тож завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицію роботи, навіть якщо добре знаєте того, хто її пропонує», – резюмувала Анна Калініна.