Більше половини пенсіонерів області з 1 липня отримуватимуть збільшену пенсію

Як повідомила на апаратній нараді в ОДА заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в області Олена Романченко, збільшення від 39 до 2545 грн стосуватиметься чотирьох категорій пенсіонерів.

Про це йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

За її словами, на 67 грн збільшили мінімальний розмір пенсії у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Також збільшили пенсії, які в своєму складі містили надбавки та підвищення, що розраховуються від прожиткового мінімуму (доплата за понаднормативний стаж, надбавки учасникам війни, бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни тощо). У 73,3 тисяч пенсіонерів області (26,5%) внаслідок цього перерахунку пенсії збільшилися в середньому на 39 грн.

Крім цього, особам, які мають необхідний страховий стаж (жінки – 30 років, чоловіки – 35 років), але розмір пенсії не досягає 2 тис. грн, встановлено доплату до пенсії таким чином, щоб розмір пенсії був не менший за 2 тис. грн. Вказаний перерахунок стосується як працюючих, так і непрацюючих пенсіонерів. Таких у Кіровоградській області налічується 74,4 тис. осіб (28,2%). В середньому їхні пенсії збільшилися на 229,82 грн.

Олена Романченко повідомила, що перераховані пенсії отримають особи з інвалідністю внаслідок війни. Для них з 1 липня 2019 року встановлено нові розміри мінімальної пенсійної виплати. Так, особи з інвалідністю внаслідок війни І групи отримуватимуть 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (а це 10166 грн); особам з інвалідністю ІІ групи – 525% прожиткового мінімуму (або 8211 грн); особам з інвалідністю ІІІ групи – 360% прожиткового мінімуму (або 5630,40 грн). Такі виплати отримуватимуть 2,3 тис. осіб по області.

Збільшили пенсійні виплати й особам з інвалідністю, захворювання яких пов'язане з виконанням обов'язків військової служби з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тепер їхні пенсії можуть обчислюватися із 5-кратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. З 1 липня особам з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи пенсії перераховано як особам з інвалідністю внаслідок війни (650%, 525% або 360% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб). У разі доцільності, їхні пенсії будуть перераховані із 5-кратного розміру мінімальної заробітної плати в індивідуальному порядку, та проведено відповідну доплату.