В обласному центрі презентували Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери міста

У міській раді презентували розроблений Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери Кропивницького.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Підготовці надзвичайно важливого для обласного центру документу передувала трирічна копітка праця зі збору інформації та щоденного аналізу використаний енергоресурсів по кожній споруді комунальної власності. Це дозволило своєчасно виявляти проблеми і оперативно їх вирішувати адміністративними методами.

— Тепер вся інформація в енергетичному паспорті дасть можливість потенційним інвесторам аналізувати ситуацію в Кропивницькому і приймати рішення щодо вкладання коштів у проекти енергосервісу, — відзначив заступник міського голови Андрій Паливода під час прес-конференції сьогодні, 07 травня. – У той же час, Кропивницький є одним із лідерів в Україні по укладенню енергосервісних договорів, а одна з таких угод вже виконана повністю і вся економія від впроваджених в закладі заходів енергомодернізації залишається у міському бюджеті.

Презентацію Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери міста директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква.

— Енергетичний паспорт — це документ, який містить узагальнені технічні характеристики всіх бюджетних будівель міста та перелік заходів по енергомодернізації будинків бюджетних установ, що є основою для здійснення міської політики в галузі енергозбереження та енергоефективності, — наголосила Маріанна Морква. — Енергетичний паспорт був розроблений за ініціативи міської ради і сформований за результатами проведених енергоаудитів, техніко-економічних обґрунтувань, енергосканувань 164 будівель бюджетних закладів, показників програмного продукту «Енергоплан» та з урахуванням всіх технічних характеристик будівель.

За інформацією очільника департаменту, енергетичний паспорт складається з: аналізу стану будівель бюджетних установ міста, аналізу показників споживання паливно-енергетичних ресурсів по бюджетних установах міста за 2016—2018 роки, основних технічних характеристик будівель бюджетних установ та переліку заходів по енергомодернізації будинків бюджетних установ. Саме ця інформація дає можливість інвестору зорієнтуватись, у яку сферу енергомодернізації він хоче вкладати кошти, підкреслила Маріанна Морква.

При інвестуванні коштів в енергосервісні заходи інвестор отримує прибуток за рахунок економії. Отже, якщо заклад після енергомодернізації починає економити 20% на тепло, інвестор отримує 90% від суми економії, а 10% залишається у бюджеті міста. Прибуток інвестор отримує протягом 5 років, після того як даний термін сплив, всі 100% коштів економії лишаються у скарбниці міста.

Підбиваючи підсумки Маріанна Морква зауважила, що заходи Комплексного енергетичного паспорту будівель бюджетної сфери міста стануть реальним підґрунтям для залучення інвестиційних коштів, грантів, в тому числі з частковим фінансуванням державного та міського бюджетів.