В обласному центрі вшанували пам’ять жертв трагедії вірменського народу (ФОТО)

Щороку, 24 квітня, у Кропивницькому біля пам'ятного знака Хачкар, на набережній річки Інгул, збирається вірменська громада, щоб разом вшанувати пам'ять невинних жертв — вірмен, що постраждали у результаті трагічних подій у 1915—1923 роках на території Османської Туреччини.

Про це повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Вшанувати пам'ять загиблих, покласти квіти до пам'ятного знака та підтримати вірменську громаду завітав на захід секретар міської ради Андрій Табалов.

— В історії кожного народу є такі дати, які навічно закарбувалися в його пам’яті. Сьогодні — одна з таких дат для вірменського народу. Тому ми зібрались тут, біля пам’ятного знака Хачкар, щоб згадати трагічні для вірмен події 1915—1923 років, — зазначив у своєму слові Андрій Табалов. — Якщо проводити паралелі між історіями українського і вірменського народів, то знайдеться чимало спільних точок дотику та трагічних сторінок історії. Але спільне у нас з вами і те, що ми вміємо жити у мирі та взаєморозумінні з представниками інших народностей. І насамкінець хочу відзначити, що після усіх пережитих нашими народами страждань, в українців та вірмен з’явилась спільна мета — зробити усе для того, щоб подібні трагедії ані в історії вірменського, ані українського, ані будь-якого іншого народу, більше ніколи не повторилися.

Голова спілки вірмен України в області Тігран Хачатрян також наголосив на тому, що такі події не повинні повторюватись, адже злочини не мають національності.

— Дякуємo всім нашим друзям, землякам, пoбратимам різних націoнальнoстей, у тoму числі й українцям, за допомогу в oблаштуванні нашoгo пам’ятника. Ми вважаємo Україну рідним дoмoм, де ми маємо можливість працювати, а наші діти навчатися, не забуваючи при цьoму прo свoю батьківщину та її істoрію, — зауважив Тігран Хачатрян. — Страшні події, які мали місце в історії вірменського і українського народів об’єднують нас. Хочу, щоб ми завжди пам’ятали про трагедії тих років, і ніколи не допустили їх знову.

Пам’ятний захід завершився покладанням квітів до пам'ятника жертвам Голодомору, в знак єдності українського і вірменського народів.