У Кропивницькому легалізований кожен четвертий працівник

За ІV квартал 2018 року та І квартал 2019 року інспектори відвідали майже 400 підприємств з метою інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

Про це повідомили під час засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, йдеться на сайті Кропивницької міськради.

І як результат, легалізований кожен четвертий працівник.

Члени робочої групи узгодили План спільних заходів та визначили пріоритетні напрямки подальшої співпраці. Першими із суб’єктів, до яких завітають інспектори відділу з питань праці, будуть ті, хто викликає підозру надзвичайно низьким рівнем зарплат на тлі середньостатистичних показників міста. Це стосуватиметься суб’єктів, що працюють у сферах торгівлі, громадського харчування, стоматологічних послуг, автосервісу й автомобільних перевезень, будівництва, сільського господарства та інші.

— Я скажу: є такі випадки, коли на підприємстві, яке заробляє, скажімо, мільйон гривень на рік, є тільки директор і бухгалтер, і за них, відповідно, сплачуються податки, — звернув увагу Микола Рибак. – Водночас, є підприємство, на якому працюють 20-50 осіб, що теж заробляє мільйон і сплачує податки і збори за всіх. Виникає питання: яким чином перше підприємство заробляє, маючи тільки двох працівників, і що ж там реально відбувається? Що робити з працівниками -“привидами”?

Для таких підприємств будуть застосовуватися всі надані місцевій владі важелі впливу на виявлення роботодавців, які використовують нелегальну працю та вживати усіх заходів для легалізації працівників -«нелегалів». А, крім того, інформувати і ще раз інформувати громадян міста про усі негативні наслідки нелегальних трудових відносин.

— Тому, давайте підійдемо до нашої спільної роботи з легалізації ринку праці, насамперед, аналітично та неупереджено, — наголосив Микола Рибак. — Таке поняття, як тіньова зайнятість і зарплата «у конвертах» мають залишитися далеко у минулому.