На Кіровоградщині триває операція «Першоцвіт-2019»

Нині на території області поліцейські спільно із представниками підрозділів Держекоінспекції проводять заходи під умовною назвою «Першоцвіт-2019», спрямовані на попередження та припинення правопорушень, пов’язаних із незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у СК поліції Кіровоградської області.

У рамках профілактичних заходів здійснюються рейди-перевірки ринків, автовокзалів та прилеглих до них територій, перевіряється автотранспорт, лісові насадження.

Загалом залучено близько 200 працівників особового складу поліції. Активізовано роботу зі взаємодії зі співробітниками державної екологічної інспекції та лісових господарств.

У ході відпрацювань поліцейські виявляють порушення, пов’язані з  торгівлею з рук у невстановлених місцях (ст. 160 КУпАП), порушенням правил торгівлі на ринках (ст. 159 КУпАП) та порядку господарської діяльності (ст. 164 КУпАП).

Водночас, діючим законодавством передбачено відповідальність за знищення чи торгівлю рідкісними ранньоквітучими рослинами, а також рослинами, які занесенні до Червоної книги України, відповідно до ст. 88-1 КУпАП та ст. 90 КУпАП.

Адміністративні протоколи за цими фактами складають спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері лісового господарства та охорони навколишнього природного середовища.