На Кіровоградщині недостатньо працюють зі «складними» підлітками

Прокуратура області вивчила та узагальнила стан виконання територіальними органами Національної поліції та уповноваженого органу з питань пробації визначених Законами України «Про Національну поліцію», «Про пробацію», Кримінально – виконавчого кодексу України у сфері превентивної та профілактичної роботи з підлітками, які вступили в конфлікт із законом за період 2018 року.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомили у прес-службі прокуратури області.

Попри сталу тенденцію до зниження рівня підліткової злочинності на території області, прорахунки в діяльності спеціально уповноважених органів з питань профілактики вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень серед неповнолітніх продовжують мати місце до цього часу.

Здебільшого виявлені місцевими прокуратурами недоліки пов’язані з формальним підходом до профілактичної роботи без врахування соціально-психологічної характеристики неповнолітніх, відсутності індивідуального підходу до кожної дитини.

Викликає занепокоєння недостатня робота з підлітками, які відносяться до так званих «груп ризику», що зрештою призводить до вчинення останніми нових злочинів, та як наслідок — невідворотнє покарання у вигляді перебування в місцях несвободи. Так, до прикладу, неповнолітнім, під час перебування на профілактичному обліку одного із територіальних відділів поліції області вчинено 4 нових кримінальних правопорушення, які відносяться до злочинів проти власності, а також проти статевої свободи та недоторканності, що за своїм характером є тяжкими та особливо тяжкими.

За недостатнього контролю з боку територіальних органів Нацполіції допущено факти вчинення неповнолітніми злочинів під час перебування ними в умовах домашнього арешту – як запобіжного заходу, застосованого за вчинення попереднього кримінального правопорушення.

Загалом за результатами проведених перевірок органами прокуратури області внесено 22 документи прокурорського реагування, більшість з яких наразі перебуває на розгляді.