На Кіровоградщині через системне невиконання обов’язків двох голів ОВК хочуть замінити

На Кіровоградщині дві з п’яти окружних виборчих комісій звернулися до Центральної виборчої комісії про заміну голів ОВК округів №102 та 103.

Члени окружної комісії з округу № 103 стверджують, що голова комісії систематично не виконувала покладених на неї обов’язків, йдеться на сайті ОПОРИ.

Зокрема, члени комісії звернулися до поліції через зникнення оригіналів протоколів. Також не буває на робочому місці та не відвідує засідання голова комісії ОВК округу №102.

«Ми написали заяву в поліцію. Адже голова ОВК Наталія Пономаренко порушила законодавство і не надала мені право підпису у Держказначействі. На останньому засіданні голова погрожувала і покинула засідання комісії. Ми розглядаємо її дії, як ціленаправлений зрив виборчого процесу. Нині направили звернення до ЦВК, яка має вирішити цю ситуацію», – зазначила заступниця голови комісії Наталія Чайка.

Дізнатися точку зору голови комісії не вдалося, оскільки вона не відповідає на телефонні дзвінки.

У ЦВК повідомили, що отримали документи від ОВК, реєструють їх та потім буде прийнято рішення щодо їхнього подальшого розгляду.

«Наразі документи на реєстрації», – зазначив завідувач відділу взаємодії із засобами масової інформації Центрвиборчкому Костянтин Хівренко.

На окрузі № 102 голова Гліб Сіромаха не з’являється на робочому місці та не бере участь у засіданнях ОВК. Як розповіла заступниця голови комісії Тамара Костюченко, члени комісії не знають про причини його відсутності.

«Сьогодні, 20 березня, на засіданні ОВК ми прийняли звернення до ЦВК про заміну голови», – зазначив секретар комісії Юрій Майборода.

«Наразі ми спостерігаємо цілу низку замін по членах ДВК, а раніше – ОВК. Це свідчить про те, що команди кандидатів у Президенти безвідповідально підходять до вибору своїх членів комісії. Такі дії можуть призвести до порушення календарного плану проведення виборів Президента України», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Згідно з ч.8 ст.30 Закону України «Про вибори Президента»: «У разі систематичного невиконання головою або заступником голови чи секретарем покладених на нього обов’язків окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим рішенням про його (їх) заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин від складу комісії. Це рішення підлягає обов’язковому розгляду у строки, зазначені в частині сьомій цієї статті. Таке рішення не є підставою для припинення повноважень вказаних осіб як членів відповідної виборчої комісії». У ч.4.4. постанови ЦВК № 290 від 16 квітня 2014 року зазначено, що у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов’язки, відповідна виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосували не менше двох третин від складу комісії. Подання вноситься за підписом голови, заступника голови виборчої комісії або головуючого на відповідному засіданні виборчої комісії та засвідчується печаткою цієї комісії. До подання додаються не менш як два рішення виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови чи секретарем цієї комісії покладених на нього обов’язків, а також витяг із протоколу засідання виборчої комісії, на якому розглядалося питання про внесення такого подання.