У Світловодську кандидат у Президенти України агітував під час зустрічі з виборцями у міськраді

2 лютого у Світловодській міській раді кандидат у Президенти України Віталій Купрій провів зустріч з виборцями з елементами агітації, яку попередню анонсував як особистий прийом громадян.

Така зустріч має ознаки порушення законодавства, повідомила Новини Кіровоградщини координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Як повідомили представники ОПОРИ, політик критикував роботу чинного Президента Петра Порошенка, міністрів і представив свою виборчу програму. Віталій Купрій анонсував у соцмережах зустріч, як особистий прийом для захисту прав громадян.

На зустрічі були присутні близько сотні людей, а також Світловодський міський голова Валентин Козярчук, заступниця міського голови з гуманітарних питань Ірина Щербина.

«Я готовий балотуватися у Президенти, аби навести лад. Моє завдання не давати красти, щоб винні були притягненні до відповідальності. І я сьогодні оприлюднив у фейсбуці, що можна зробити аби накрадені гроші повернути», – зазначив Купрій.

Світловодський міський голова Валентин Козярчук під час цієї зустрічі охарактеризував нардепа Купрія, як депутат що працює на український народ. Начальника загального відділу Світловодської міської ради Олександр Возний зазначив, що приміщення надавали як народному депутату України.

«До міськради надійшло звернення від нароного депутата і ми надали приміщення як народному обранцю, а не кандидату в Президенти України», – підкреслив Олександр Возний.

«Згідно з законом України «Про статус народного депутата» статті 24-28 народний депутат зобов’язаний підтримувати зв'язки з виборцями, проводити зустрічі. У статті 28 цього ж закону місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування надають безоплатно приміщення для проведення зустрічей», – зазначила помічниця народного депутата Віталія Купрія Ольга Кожухар.

«Зустрічі, яку організовував в Світловодську народний депутат України Віталій Купрій, анонсував на сторінці в соцмережі як «особистий прийом для захисту прав громадян». Такий прийом мав місце в приміщенні Світловодської міської ради. Нагадуємо, ЦВК своїм рішенням зареєструвала Купрія кандидатом на пост Президента України 15 січня 2019 року. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів – ч.1 ст.57 Закону України «Про вибори Президента України». Під час зустрічі народного депутата з громадянами були виявлені наявні ознаки агітації. Світловодський міський голова особисто представив Віталія Купрія як кандидата в Президенти України. Купрій під час виступу згадував свою виборчу програму. Згідно до ч. 20 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється використання приміщення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації. Тож закликаємо кандидатів дотримуватися основних засад виборчого процесу, зокрема публічності, відкритості та рівності всіх кандидатів на пост Президента», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

У п.4 ч. 4 ст.3 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться про рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Нагадаємо, Віталій Купрій був обраним народним депутатом по виборчому округу № 29 (центр смт Слобожанське Дніпровський район, Дніпропетровська область) за поданням «Блоку Петра Порошенка».