У Криничуватці житлом мотивують лікарів працювати у селі (ФОТО)

Лікар-терапевт вищої категорії Вікторія Нікітенко цього місяця отримала не лише робоче місце у новозбудованій Криничуватській сільській лікарській амбулаторії Устинівського району, а й службове житло.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Саме наявність нової квартири мотивувала її погодитися на пропозицію щодо нової роботи та переїхати з районного центру до села. Лікар уже проживає у новому помешканні при амбулаторії.

Сьогодні з роботою нового медичного закладу та з умовами проживання лікаря-терапевта ознайомився голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час робочої поїздки до Устинівського району.

Криничуватська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини зведена за типовим проектом: службове приміщення із житлом для лікаря та гараж для автомобіля. Будівництво здійснено в рамках реформи сільської медицини, ініційованої Президентом України Петром Порошенком. Загальна вартість будівництва склала понад 6 мільйонів гривень, з яких 5 мільйонів 472 тисячі гривень надійшло з державного бюджету та 620 тисяч гривень – співфінансування місцевого бюджету.

Сьогодні заклад обслуговує населення чотирьох сіл – Криничуватки, Березуватки, Новокиївки та Лебединого у загальній кількості 1363 осіб.

За рахунок районного бюджету було придбано медичне обладнання та оснащення на загальну суму майже 297 тисяч гривень, а за державні кошти в рамках програми – службовий автомобіль.

Варто зазначити, що нова амбулаторія повністю укомплектована медичним персоналом. Окрім лікаря-терапевта, тут працює фельдшер, старша медична сестра та молодша медична сестра, згодом на роботу візьмуть два технічні працівники (водія і двірника).

Голова облдержадміністрації оглянув службові кабінети новозбудованого закладу, поспілкувався в персоналом та жителями села, а також завітав до квартири лікаря терапевта. Вікторія Нікітенко продемонструвала керівнику ОДА умови, які створено для її проживання, та зазначила, що вже освоїлася в новому помешканні і почуває себе комфортно.

За її словами, проживання при амбулаторії є дуже зручним не лише для лікаря, а й для пацієнтів, оскільки люди іноді звертаються за допомогою і в неробочий час. Роботу терапевта значно полегшує і наявність службового автомобіля, яким вона виїжджає на виклики.

«Криничуватка – це яскравий приклад мотивації лікаря працювати у селі. Це саме той результат, якого ми планували досягти, реалізуючи програму Президента з будівництва сільських лікарських амбулаторій, – наголосив Сергій Кузьменко. – До амбулаторії люди приходять для того, щоб отримати фахові медичні послуги. А їх можна отримати лише тоді, коли є лікар. Саме тому амбулаторії спроектовано з квартирами для лікарів». Голова облдержадміністрації подякував Вікторії Нікітенко за рішення переїхати, щоб надавати медичну допомогу сільському населенню.

Голова облдержадміністрації принагідно зазначив, що реалізація проекту з будівництва в області 18 сільських лікарських амбулаторій на завершальному етапі. До кінця першого кварталу він буде реалізований стовідсотково.