У березні на Кіровоградщині почне працювати телемедицина

Перші консультації за допомогою електронного сервісу Телемедицини почнуть надавати у амбулаторіях, збудованих за програмою «Сільська медицина».

Про це під час прес-конференції повідомив директор департеманту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

За його словами, Кіровоградщина увійшла в п’ятірку областей, де нинішнього року впроваджуватиметься пілотний проект «Телемедицина».

«У цю систему перші зайдемо ми, так як маємо необхідну інфраструктуру. У нас є 179 амбулаторій, з них 111 знаходяться в сільській місцевості, які будуть упродовж року підключені до цього електронного сервісу,» – пояснив Олег Рибальченко.
Директор департаменту повідомив, що до консультації в режимі телемедицини будуть залучені фахівці з обласних медичних закладів: ендокринолог, пульманолог, алерголог, дерматолог, кардіолог.

«На сьогоднішній день організувати консультації з лікарями закладів другого рівня неможливо, оскільки вони ще не підключені до медично-інформаційної системи і не перетворені у комунальні підприємства. Ситуація має змінитися з 2020 року», — зазначив посадовець.

«Тому в рамках проекту фахівці первинки будуть консультуватися з лікарями третього рівня. Таким чином сільські мешканці зможуть отримати поради щодо лікування в обласних фахівців дистанційно. Однак не всі нозологічні форми захворювань можуть бути проконсультовані у такому форматі», — підкреслив Олег Рибальченко. Сеанси телемедицини здійснюватимуться за затвердженими графіками.

На старті проекту послуга телемедицини є безкоштовною. «До кінця року буде визначено обсяг телемедичних послуг і вже з початку 2020 року цю послугу буде прирівняно до виїзної медичної консультації, за що лікарі отримуватимуть відповідну надбавку», — зауважив Олег Рибальченко.