Регіональний центр громадського здоров'я починає працювати на Кіровоградщині

Про зміни, які будуть відбуватися в галузі охорони здоров'я цього року, поінформував директор профільного департаменту облдержадміністрації Олег Рибальченко під час прес-конференції, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

«Проекти, реалізація яких розпочалася минулого чи позаминулого року, будуть і надалі актуальними. Продовжиться трансформація охорони здоров'я в нову систему», — зазначив посадовець.

За словами Олега Рибальченка, в області вже всі комунальні заклади «первинки» реорганізовано в некомерційні комунальні підприємства і переведено на нові фінансові відносини з Національною службою здоров'я України. Відбулися зміни і на третьому рівні – з 1 січня 2019 року 28 обласних лікувальних закладів теж змінили організаційно правову форму на комунальні підприємства. Протягом року планують провести відповідну реорганізацію і закладів другого рівня.

Цього року в Україні і, зокрема на Кіровоградщині, розпочнуть роботу додаткові сервіси – електронна медична картка, електронний рецепт, електронне направлення і електронний лист непрацездатності. Облік пацієнтів також відбуватиметься по-іншому – сформують електронні реєстри хворих.

Окрім цього, за словами директора профільного департаменту, у 2019 році в області повноцінно запрацює Регіональний центр громадського здоров'я, у повноваженнях якого буде профілактика здорового способу життя, превентивні заходи, санітарне благополуччя населення, екологічна та харчова безпека, протиепідеміологічні заходи. На Кіровоградщині вже створено відповідальне комунальне підприємство обласної ради. Цій установі МОЗ передасть повноваження обласного лабораторного центру.